Evropska unija izrazila je 26. januara duboko žaljenje zbog pogubljenja osuđenika u Alabami i naglasila da se protivi smrtnoj kazni bilo kada i u bilo kakvim okolnostim.

Evropska služba za spoljne poslove EEAS saopštila je da smrtna kazna predstavlja kršenje prava na život i da je to vrhunac uskraćivanja ljudskog dostojanstva.

Kenet Judžin Smit, osuđen 1996. na smrtnu kaznu za ubistvo, pogubljen je 25. januara u američkoj saveznoj državi Alabami tako što je ugušen azotom. To je prvo pogubljenje na taj način u SAD.

U saopštenju EEAS se navodi da su vodeći stručnjaci ocenili da je taj način pogubljenja posebno surov i neuobičajen, pri čemu treba imati u vidu i činjenicu da je nad istim osuđenikom u novembru 2022. već neuspešno pokušano izvršenje smrtne kazne.

"EU nastavlja da poziva na univerzalno ukidanje smrtne kazne. U tom kontekstu pozdravlja i činjenicu da je 29 američkih saveznih država ukinulo tu kaznu, ili je uvelo moratorijum na njeno izvršenje", saopšto je EEAS.

Unija je ipak izrazila zabrinutost jer je broj pogubljenja u SAD prošle godine porastao. U pet država je pogubljeno 24 ljudi, uprkos kontinuiranom, generalnom smanjivanju broja egzekucija u SAD od 2020. godine. piše u saopštenju

"Pozivamo savezne države SAD koje su zadržale smrtnu kaznu da sprovedu moratorijum i krenu u pravcu njenog ukidanja, u dkskladu sa globalnim trendom", navela je EU.

Pogubljenje u Alabami osudio je 26. januara i Visoki komesar UN za ljudska prava Folker Tirk. On je saopštio da je kaznaa izveršena uprkos zabrinutosti da taj novi način pogubljenja "veoma naliči na torturu, ili surov, nehuman i ponižavajući tretman".

"Smrtna kazna je nespojiva sa temeljnim pravom na život. Pozivam sve države da uvedu moratorijum kao korak napred ka njenom univerzalnom ukidanju", saopštio je Tirk.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay