Rumunski zakon o "dipfejku" (deep fake) više naginje kineskom modelu nego evropskom, upozorilo je više nevladinih organizacija.

Taj zakon je nakon rasprave 12. februara u Predstavničkom domu vraćen specijalizovanim odborima, piše Euraktiv Rumunija.

Zakon, koji je već usvojen u Senatu 2023, definiše "dipfejk" kao "svaku sliku, audio i video sadržaj koji se obično kreira pomoću veštačke inteligencije ili virtuelne stvarnosti kako bi izgledalo da je neka osoba rekla ili uradila stvari koje ona zapravo nije rekla ili uradila".

Pored toga, "dipfejk" se odnosi na "zlonamernu upotrebu tehnologije - namernu akciju da se dovede u zabludu sa ciljem da se kreiranjem dezinformacija i informacionog haosa manipuliše ponašanjem ljudi i iskorišćava ranjivost".

Ta zlonamerna upotreba tehnologije kroz kreiranje, širenje u medijima i distribuciju "dipfejka" na onlajn platformama zabranjena je, osim ako takav sadržaj ne prati upozorenje "Ovaj materijal sadrži izmišljene situacije". To upozorenje treba da pokriva najmanje 10% površine izloženosti i kroz ceo vizuelni sadržaj ili kao audio poruka na početku i na kraju sadržaja.

Zakonom su predviđene zatvorske ili novčane kazne.

Međutim, grupa organizacija stručnih za internet, medije i dobru upravu kritikuje zakon i ocenjuje da je model bliži kineskom nego evropskom. Te organizacije su u pismu poslanicima tražile da ne glasaju za zakon u ovoj formi jer ima ozbiljne nedostatke.

Nevladine organizacije ukazuju da zakon sadrži opasne odredbe, poput zatvorske kazne za pravljenje "dipfejk" sadržaja, kao i da bi sasvim legalni sadržaji, poput onih zaštićenh pravom na slobodu izražavanja, bili podložni krivičnoj odgovornosti, što bi predstavljalo kršenje osnovnih prava, preneo je Euractiv.ro.

Pored toga, tekst sadrži neke nejasnoće i površno razumevanje fenomena koji treba da reguliše. Takođe se njime ne uzima u obzir činjenica da institucije EU trenutno dovršavaju zakon o veštačkoj inteligenciji.

U pismu se ocenjuje da izabrani regulatorni model kao da je iz Kine, autoritarne zemlje u kojoj politička moć koristi tehnologiju da kontroliše populaciju i ograničava građanska prava, prenosi Euractiv.ro.

Nevladine organizazacije ističu da nema izuzetaka za zaštitu slobode izražavanja, poput upotrebe "dipfejk" sadržaja u svrhu satire ili umetničkog izražavanja ili u komercijalne svrhe (reklamiranje) ili u filmskoj industriji, što je već praktikovano i predviđeno evropskim zakonom koji treba da stupi na snagu.

Ministar za digitalizaciju Rumunije Bogdan Ivan je govoreći za Digi24 prošle nedelje objasnio da za humorističke sadržaje, da bi izbegli kazne, najmanje 15% video priloga mora da ima upozorenje da prikazani sadržaj nije stvaran, već kreiran od strane generativne veštačke inteligencije.

Na pitanje kako će biti identifikovani oni koji kreiraju "dipfejk" sadržaje, Ivan je rekao da je to tehnički lako, preneo je Euraktiv Rumunija.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com