Albanski parlament ratifikovao je 22. februara kontroverzni sporazum sa Italijom koji predviđa da Albanija na svojoj teritoriji uredi izbegličke centre za migrante koje italijanske vlasti pronađu u međunarodnim vodama.

Prema sporazumu, Albanija će u periodu od pet godina u dva centra moći da smesti do 3.000 migranata dok traje obrada njihovih zahteva za azil. Pošto rok za obradu zahteva može da traje do mesec dana, broj azilanata u Albaniji će godišnje biti i do 36.000.

Italija će za rad ta dva centra u narednih pet godina izdvojiti više od 600 miliona evra.

Vlada u Rimu biće i nadležna za ta dva centra i zadržaće potpunu jurisdikciju nad procesom davanja azila. Ukoliiko migrantima bude odobren azil ili neka supsidijarna zaštita, biće pušteni da uđu u Italiju.

Rim će ostati i nadležan tokom celog postupka odlučivanja o azilu, a migranti koji budu presretnuti u italijanskim  teritorijalnim vodama, imaće u skladu sa međunardnim zakonima i zakonom EU pravo da zahtev za azil podnesu u Italiji, i oni će tamo biti i procesuiran.

Za sporazum su u parlamentu glasali svi poslanici vladajuće socijalističke partije premijjera Edija Rame, koja ima i komotnu poslaničku većinu.

Opozicija je pokušala da omete glasanje zviždaljkama, a ranije se grupa od 30 poslanika opozicije obratila i ustavnom sudu, zahtevajući da proglasi sporazum neustavnim, ali je sud krajem januara presudio da je on u skladu sa zakonom, prenela agencija AP.

Kao poslednji korak, sporazum će uredbom potvrditi šef države.

Sporazum koji su u novembru prošle godine sklopili Rama i italijanska premijerka Đorđa Meloni, dobio je ranije i blagoslov Evropske komisije, ali je naišao na oštre kritike nevladinih i humanitarnih organizacija.

Evropska unija, posebno zemlje, koje su najčešći cilj izbeglica, sporazum Albanije i Italije vide kao obrazac za izmeštanje migranata sa svojih teritorija.

Planirano je da prvi prtihvatni centar u Albaniji bude u lučkom gradu Šenđin (Sveti Jovan), preneli su albanski mediji.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP