Najava vladajuće partije Gruzije da će ponovo predložiti kontroverzni zakon o transparentnosti stranog uticaja izaziva ozbiljnu zabrinutost, saopštila je 4. aprila Evropska služba za spoljne poslove (EEAS), upozoravajući da su slobodan rad civilnog društva i medija ključni za proces evropskih integracija.

"Stvaranje i održavanje povoljnog okruženja za organizacije civilnog društva i osiguranje slobode medija predstavljaju srž demokratije. To je takođe ključno za proces pristupanja EU", navodi se u saopštenju EEAS i izražava se žaljenje što se zakon ponovo razmatra.

EU je pozvala političke lidere Gruzije da usvoje i sprovedu reforme koje su u skladu sa navedenim ciljem pridruživanja EU, što podržava velika većina građana Gruzije i da ostanu posvećeni unapređenju demokratije, vladavine prava i ljudskih prava.

"Transparentnost ne treba da bude korišćena kao instrument za ograničavanje slobodnog funkcionisanja civilnog društva", navodi se u saopštenju.

Savet EU je u decembru dodelio Gruziji status kandidata pod pretpostavkom da su preduzeti relevantni koraci navedeni u preporuci Evropske komisije iz novembra 2023, podseća se u saopštenju i precizira da ti koraci uključuju preporuku da se osigura slobodno funkcionisanje civilnog društva i poziv Gruziji da se bori protiv dezinformacija protiv EU i njenih vrednosti.

"Evropska unija podseća na javno obećanje gruzijske vlade i vladajuće partije od prošle godine da će 'bezuslovno povući' takav zakon. EU žali što se ponovo razmatra uprkos snažnim reakcijama javnosti i međunarodne zajednice u martu 2023", navodi se u saopštenju.

Vladajuća stranka Gruzijski san saopštila je 3. aprila da će ponovo uputiti u parlamentarnu proceduru takozvani zakon o stranim agentima.

Zvaničnici tvrde da je cilj ovog zakona da donese transparentnost, ali kritičari su upozoravali da je zakon, kojim bi organizacije civilnog društva koje primaju više od 20% sredstava iz inostranstva morale biti označene kao "strani agenti", sličan onom u Rusiji kojim se guše glasovi opozicije i nezavisnih medija.

Novi predlog ima manje izmene u odnosu na verziju predloženu prošle godine, koja je povučena posle masovnih protesta.

U novom nacrtu zakona se umesto izraza "agent stranog uticaja" koristi izraz "organizacija koja zastupa interese strane sile", dok su ostali delovi nepromenjeni, saopštila je partija Gruzijski san.

Predsednica Gruzije Salome Zurabišvili takođe je osudila ovaj potez, rekavši da preti da nanese štetu gruzijskoj demokratiji, ali je istakla da zemlja neće skrenuti s evropskog puta.

"Evropski put Gruzije se ne može zaustaviti… niko ne može da obnovi prošlost. Nijedan ruski zakon, niti bilo koja druga destruktivna politika ne može sprečiti odlučnu naciju da postigne svoj cilj", napisala je Zurabišvili na mreži X.

Posle odluke partije da ponovo predloži zakon, prodemokratske organizacije su pozvale na demonstracije.

Vladajuća partija je u martu predložila i zakon kojim bi bila ograničena prava pripadnika LGBT zajednice.

Prema predlogu zakona, bila bi zabranjena promena pola i usvajanje dece za istopolne parove, kao i okupljanja s namerom promocije istopolnih veza.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EC - Audiovisual Service