Povodom Međunarodnog dana Roma, koji se obeležava 8. aprila, Evropska komisija je upozorila na ozbiljne izazove sa kojima se Romi suočavaju u svakodnevnom životu, uključujući visok nivo anticiganizma i diskriminacije.

U zajedničkom saopštenju potpredsednice Komisije za vrednosti Vere Jurove i evrokomesara za jednakost i proširenje Helene Dali i Olivera Varheija navodi se da je 80% Roma u deset članica EU u riziku od siromaštva, 52% nema gde da stanuje a 22% živi u domovima bez tekuće vode.

Pored toga, Romi nemaju isti kao ostali građani pristup kvalitetnom obrazovanju, zapošljavanju i zdravstvu.

Romi su najveća i najdiskriminisanija evropska etnička manjina. Procenjuje se da u EU i regionu proširenja živi 10-12 miliona Roma, navela je Evropska komisija.

"Svetski dan Roma posvećen je najvećoj evropskoj etničkoj manjini. Njime se proslavljaju raznolikost, romska kultura i umetnost, njihov jezik i doprinos evropskoj istoriji i društvu", ističe se u saopštenju evropskih komesara.

Strateški okvir EU za Rome 2020-2030 postavio je ciljeve članicama Unije, uključujući smanjenje jaza u siromaštvu između Roma i onih koji to nisu za najmanje polovinu, smanjenje jaza u oblasti stanovanja za najmanje trećinu i smanjenje udela romske dece koja pohađaju zasebne osnovne škole.

Zapadni Balkan i Turska usvojili su nacionalne strategije sa ciljem da usklade svoje politike sa Okvirom EU.

Evrokomesari su pozvali članice EU i partnere u procesu proširenja, posebno one sa značajnom romskom populacijom, da pojačaju napore da odgovore na izazove sa kojima se suočavaju Romi i ostvare vidljiv napredak.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: twitter.com/OliverVarhelyi