Evropska komisija saopštila je da je odlučila da registruje Evropsku građansku inicijativu (ECI) "Moj glas, moj izbor: za bezbedan i pristupačan abortus". Istovremeno evroposlanici traže da pravo na seksualno i reproduktivno zdravlje uđe u Povelju o osnovnim pravima EU.

Organizatori ECI pozvali su Komisiju da predloži finansijsku podršku članicama za omogućavanje bezbednog prekida trudnoće svima u Evropi koji nemaju pristup bezbednom i legalnom abortusu.

Kako se navodi, Inicijativa se ne tiče davanja prava na abortus na nivou EU jer Unija, prema Ugovorima, može samo da podržava članice u oblasti zdravstvene politike.

Odlukom o registraciji Inicijative se ne prejudicira konačni pravni i politički zaključak Komisije, dodaje se.

Evropska komisija je ustanovila da inicijativa ispunjava formalne uslove i smatra da je pravno prihvatljiva ali u ovoj fazi nije analizirala njenu suštinu.

Nakon registracije, organizatori inicijative imaju šest meseci da počnu proces prikupljanja potpisa. Ako inicijativa za godinu dana dobije podršku milion ljudi iz najmanje sedam čanica EU, Komisija će morati da reaguje.

Komisija će morati da odluči da li će nešto preduzeti kao odgovor na inicijativu i moraće da objasni odluku.

Mehanizam ECI je zvanično pokrenut 2012. i od tada je Komisija registrovala 111 inicijativa.

Puna kontrola žene nad njenim seksualnim i reproduktivnim zdravljem i pravima

U međuvremenu su evroposlanici zatražili od Saveta da doda seksualno i reproduktivno zdravlje i pravo na bezbedan i legalan abortus u Povelju o osnovnim pravima EU.

Evroposlanici su u rezoluciji usvojenoj 11. aprila naveli da žele da vide pravo na abortus u Povelji o osnovnim pravima EU, što su već tražili nekoliko puta.

Oni su istakli da žale zbog nazadovanja ženskih prava i pokušaja da se ograniči ili ukloni postojeća zaštita seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava (SRHR) i rodne jednakosti, koji se registruju globalno, uključujući u članicama EU.

Poslanici žele da se izmeni član 3 Povelje tako da piše da "svako ima pravo na autonomiju tela i slobodan, informisan, pun i univerzalan pristup SRHR i povezanim zdravstvenim uslugama bez diskriminacije, uključujući pristup bezbednom i legalnom abortusu".

Ističe se da je tekst o punoj dekriminalizaciji abortusa u skladu sa smernicama Svetske zdravstvene organizacije iz 2022.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com