Švajcarska konzervativna Savezna demokratska unija (EDU) pokrenula je kampanju kako bi sprečila da Švajcarska naredne godine bude domaćin Pesme Evrovizije, koju je nazvala "odvratnom manifestacijom", a otpor prema organizaciji te manifestacije imaju i neke veće stranke.

Švajcarska EDU je saopštila da je pokrenula platformu Stop Jurovižn song kontest (ESC) i da se protivi da na tu manifestaciju bude potrošeno procenjenih 40 miliona švajcarskih franaka poreskih obveznika.

Na takmičenju za pesmu evrovizije koje je ove godine održano u švedskom Malmeu, pobedio je švajcarski kandidat Nemo, koji se izjašnjava kao ne-binarna osoba.

Iako je EDU naglasak stavila na troškove organizacije festivala, partija je na društvenoj mreži X objavila da je "ESC odvratan propagandni događaj" i da "zemlja koja ponudi pozornicu takvom odvratnom šundu, neće podići svoj ugled, nego pokazuje svoj moralni raspad".  

Politikolog iz Ciriha Tomas Vidmer ocenio je da je motiv EDU i krugova oko nje manje novac poreskih obveznika, a više percepcija da je ESC manifestacija kvir osoba, kao što je to pevač Nemo. On je dodao da EDU kritikuje to što pesma evrovizije pokreće pitanja rodnog identiteta, preneli su mediji.

EDU je saopštila da "ESC odavno nije nikakvo benigno pevačko takmičenje, već vrhunski politički događaj".

U saopštenju na sajtu, EDU je ocenila da se ESC "godinama sve više pretvara u manifestaciju na kojoj se gomilaju antisemitski ispadi i na kojoj se slave satanizam i okultizam".   

EDU je najavila da će u svim gradovima koji su se prijavili za organizaciju ESC, a to su Ženeva, Bazel, Cirih i Bern, organizovati prikupljanje potpisa kako bi se sproveo referendum protiv trošenja novca poreskih obveznika.

Po švajcarskom zakonu, za takav referendum dovoljno je 2.000 potpisa u svakoj od tih lokalnih samouprava.

Iako je EDU mala partija sa svega dvoje poslanika u federalnom parlamentu, protiv ugošćavanja ESC sve više huškaju i veće partije, uključujući i najsnažniju desničarsku Švajcarsku narodnu partiju (SVP).  

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP