Novi izveštaj Međunarodne organizacije rada (MOR) objavljen 12. avgusta pokazao je da je broj mladih u svetu koji nisu zaposleni i nisu u procesu obrazovanja ili obuka (NEET) zabrinjavajuć, iako je stopa nezaposlenosti te kategorije stanovništva smanjena.

MOR je saopštio da su izgledi za mlade (15-24 godine) na globalnom tržištu rada u poslednje četiri godine unapređeni i u toj organizaciji očekuju da se takav trend nastavi još dve godine.

Izveštaj "Globalni trendovi zapošljavanja za mlade 2024" ukazao je i na značajne razlike na regionalnom nivou, kao i na rodno pitanje, odnosno na činjenicu da mnoge mlade žene nisu imale koristi od ekonomskog oporavka posle pandemije.

U 2023. stopa nezaposlenosti mladih bila je 13%, što odgovara gotovo 65 miliona ljudi, i bila je na minimumu za 15 godina. Očekuje se dalji pad na 12,8% u 2024. i 2025.

Međutim, u arapskim zemljama, Istočnoj i Jugoistočnoj Aziji i Pacifiku stopa nezaposlenosti mladih 2023. je bila viša nego 2019.

Podaci pokazuju da je u 2023. u kategoriji NEET globalno bio svaki peti mladi čovek, kao i da su žene dvoje od troje u NEET.

Kada je reč o mladima koji rade, više od polovine je neformalno zaposleno. Samo u ekonomijima sa visokim i srednje visokim prihodima većina mladih ima regularan, siguran posao. U zemljama sa malim prihodima pak, troje od četvoro mladih može da radi jedino kao samozaposleni ili da dobije privremeni posao.

U izveštaju MOR ističe se da su stalno visoke stope NEET i nedovoljni rast "pristojnih" radnih mesta uzrok rastuće anksioznosti među omladinom, koja je ujedno i najobrazovanija do sada.

Autori izveštaja su pozvali mlade da svojim glasom doprinesu promenama.

"Imate mogućnost da utičete na politiku i da se zalažete za dostojanstven posao za sve. Upoznajte se sa svojim pravima i nastavite da ulažete u svoje veštine. Budite deo promena koje su nam svima potrebne da bismo obezbedili socijalno pravedan i inkluzivan svet", navodi se u poruci autora izveštaja mladima.

U 12. izveštaju o zapošljavanju mladih upozorava se da je rast poslova za mlade u "modernim" uslugama i prerađivačkom sektoru umeren, kao i da nema dovoljno visoko kvalifikovanih poslova za mlade, posebno u zemljama sa srednjim prihodima.

Ukazuje se i na potrebu smanjenja neusklađenosti u obrazovanju, s obzirom na potrebne veštine za zelenu i digitalnu agendu, kao i na to da sve veći broj sukoba u svetu ugrožava budućnost mladih i može da ih gurne u migraciju ili ekstremizam.

Takođe se navodi da će demografski trendovi biti ključni za socijalnu pravdu i globalnu ekonomiju.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta