Novi izveštaj jedne međunarodne organizacije pokazao je da se zemlje globalnog severa snažno bore protiv učesnika klimatskih protesta a kada to isto rade vlade globalnog juga, oštro ih kritikuju.

Bogate demokratske zemlje na globalnom severu koriste oštre, nejasne mere kažnjavanja da razbiju klimatske proteste a istovremeno kritikuju globalni jug kada primenjuje slične drakonske taktike, prenosi Gardijan.

Izveštaj Klajmat rajts internešenela (Climate Rights International, CRI) razotkrio je sve oštriji tretman klimatskih aktivista u  Nemačkoj, Francuskoj, Holandiji, Švedskoj, Britaniji, SAD i Australiji.

To uključuje duge zatvorske kazne, preventivno zatvaranje i uznemiravanje, što sve predstavlja kršenje vladine odgovornosti za zaštitu osnovnih prava na slobodu izražavanja, okupljanja i udruživanja.

Takođe izveštaj pokazuje da te vlade stalno kritikuju režime u zemljama u razvoju što ne poštuju pravo na mirne proteste.

"Vlade suviše često zauzimaju čvrst i principijelan stav prema pravu na mirne proteste u drugim zemljama ali kada imaju iste proteste kod kuće donose nove strože zakone i šalju policiju da ih zaustavi", rekao je direktor CRI Bred Adams.

Gardijan podseća da širom Evrope, SAD i Britanije vlasti na nenasilne klimatske proteste odgovaraju masovnim hapšenjima i novim, drakonskim zakonima koji za posledicu imaju duge zatvorske kazne. Ponekad se učesnici protesta od strane političara i medija označavaju kao huligani, saboteri i ekoteroristi.

Zbog takve situacije su borci za ljudska prava sve zabrinutiji i pozivaju vlade da zaštite pravo na nenasilne proteste.

Izveštaj je pokazao i da se mnoge bogate zemlje, umesto da preduzmu hitne mere za znatno smanjenje upotrebe fosilnog goriva i zaustavljanje ekološkog kraha, fokusiraju na one koji ukazuju na problem klimatskih promena.

"Ne morate da se slažete sa taktikama klimatskih aktivista da biste razumeli značaj odbrane njihovih prava na protest i slobodu govora", rekao je Adams. "Umesto što hapse klimatske aktiviste i potkopavaju građanske slobode, vlade treba da čuju njihove pozive i da hitno preduzmu mere za rešavanje klimatske krize", dodao je Adams, prenosi Gardijan.

Izveštaj je otkrio i rekordne zatvorske kazne za nenasilne proteste u nekoliko zemalja, uključujući Britaniju, Nemačku i SAD, kao i preventivna hapšenja i zadržavanja onih za koje se sumnja da planiraju mirne proteste.

Ukazao je i na drakonske nove zakone usvojene kako bi se većina mirnih protesta okarakterisala kao nelegalna, kao i na potrebu uvođenja mera kako bi se u slučajevima pred sudovima onemogućilo ispitivanje o motivima za učešće na protestima jer se time potkopava pravo na pravedno suđenje.

CRI je pozvao demokratske vlade širom sveta da zaustave autoritarno onemogućavanje protesta i zaštite pravo ljudi na proteste.

"Vlade treba da vide klimatske aktiviste kao saveznike u borbi protiv klimatske promena a ne kao kriminalce", istakao je Adams.

"Rasturanje mirnih protesta nije samo kršenje osnovnih prava već ga represivne vlade mogu koristiti kao zeleno svetlo za borbu protiv klimatskih, ekoloških i aktivista u borbi za ljudska prava u svojim zemljama", upozorio je Adams.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta