Velika većina nevladinih organizacija (NVO) u Gruziji odbila je da se registruje u bazi podataka "stranih agenata" po kontroverznom zakonu o transparentnosti stranog uticaja koji često zovu "ruskim zakonom".

Tridesetodnevni rok za registraciju istekao je početkom septembra i samo 469 od, prema procenama, 30.000 NVO aktivnih u Gruziji se registrovalo, preneo je Juronjuz.

Preostale organizacijhe odbile su da se registruju tvrdeći da je zakon inspirisan ruskim zakonom i da predstavlja opasnost po slobodu govora i demokratiju.

Prema gruzijskom zakonu, NVO koje od stranih donatora dobijaju više od 20% sredstava moraju da se registruju kao organizacije koje zastupaju "interese strane sile". Ako to ne urade, slede oštre kazne, uključujući početnu od 8.399 evra i zatim mesečno 6.712 evra.

"Sve organizacije koje su se registrovale kažu da su i registar i 'zakon u ruskom stilu' suprotni njihovim vrednostima", rekao je za Juronjuz programski direktor Centra za socijalnu pravdu Guram Imnadze. "Nisu se registrovali po svojoj volji, samo su na kratak rok produžili svoje postojanje", dodao je.

Prema zakonu, nema razlike između registrovanih i neregistrovanih organizacija. Ipak, zakon pravi problem onima koji rade na očuvanju demokratije i pravde u zemlji, rekao je Imnadze.

EU je upozorila da novi zakon može da šteti napretku Gruzije na putu pristupanja EU.

Zakon je već stigao do Ustavnog suda Gruzije. Tužbu su podnele organizacija civilnog društva i nezavisni mediji, njih 121, kao i brojni opozicioni poslanici i dva novinara.

I predsednica Salome Zurabišvili je podnela tužbu tvrdeći da zakon krši ustavnu obavezu Gruzije da se pridruži EU i NATO.

"Smatram veoma verovatnim da sud prihvati tužbu u celini ili delom, iako sumnjam da će ispuniti zakonski rok", rekao je Imnadze za Juronjuz.

Sve se dešava pred parlamentarne izbore 26. oktobra.

Vodeće opozicione partije pokazale su nameru da ukinu zakon ako budu izabrane dok vladajuća partija ne odustaje od stava da zakon služi samo da unapredi transparentnost i odgovornost.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EC