Švedska vlada desnog centra i stranka krajnje desnice Švedske demokrate razmatraju uvođenje zabrane prosjačenja širom zemlje koje je, prema njihovom mišljenju, dovelo do porasta kriminala.

Liderka Švedskih demokrata Linda Lindberg smatra da bi to bilo dobro i "apsolutno neophodno".

"Prosjačenje je bilo retkost u Švedskoj sve do ranih 2010-ih kada su mnogi građani EU dolazili iz drugih zemalja u Švedsku da prose", izjavila je Lindberg na konferenciji za novinare.

Ona je rekla da je to dovelo do sistematičnijih i razrađenijih zločina i dodala da su zabrane prosjačenja postojale u Švedskoj i ranije.

"Po našem mišljenju, nije razumno da ljudi putuju preko pola Evrope da bi prosili ispred naših prodavnica", rekla je Lindberg.

Vlada je imenovala istražitelja da ispita kako bi zabrana prosjačenja mogla da bude sprovedena bez kršenja međunarodnih konvencija i ljudskih prava, a svoje nalaze će predstaviti švedskom parlamentu krajem juna 2025.

Zabrana prosjačenja je bila jedno od prvobitnih izbornih obećanja Švedskih demokrata, koja je druga po veličini partija u parlamentu.

Posle parlamentarnih izbora 2022. godine tri desničarske stranke su formirale manjinsku koalicionu vladu koja zavisi od podrške Švedskih demokrata u parlamentu.

Neki članovi opozicione Liberalne partije su rekli da neće glasati za zabranu, ali Lindberg je optimista.

"Ne isključujem da ćemo sledećeg leta imati osnovu koja je toliko dobro pripremljena i izbalansirana da bi i druge stranke mogle da razmisle da je podrže", rekla je ona.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com