Napori da se očuvaju i razviju jezici naroda Sami u opasnosti su zbog kresanja budžeta vlada Švedske, Noveške i Finske, upozorili su manjinski parlamenti iz sve tri nordijske zemlje.

Parlamenti manjine Sami u Švedskoj, Norveškoj i Finskoj u retkom zajedničkom apelu vladama zatražili su da spasu Sámi Giellagáldus, pannordijsku organizaciju koja se bavi lingvističkim istraživanjima i standardizacijom jezika naroda Sami, preneo je briselski portal Euraktiv.

U sve tri zemlje parlamenti naroda Sami, koje nazivaju i Laponcima, dele zajednički cilj da zaštite kulturne, lingvističke i političke interese naroda Sami, iako nemaju obavezujuća zakonodavna ovlašćenja.

"Pozivamo na hitnu akciju", rekli su lideri tri parlamenta naroda Sami skandinavskoj štampi. Dodali su da su parlamenti u sve tri nordijske zemlje zabrinuti da smanjenja budžeta mogu da stvore neizvesnost u pogledu budućnosti razvoja jezika naroda Sami.

Organizaciju Sámi Giellagáldus uglavnom finansiraju tri nordijske zemlje u čijim severnim regionima žive Sami. Međutim, u budžetima za 2025. koje su predstavile smanjena su davanja za očuvanje jezika manjine Sami, preneo je Euraktiv.

"To je direktna katastrofa za jezike Samija", rekao je zamenik predsedavajućeg organizacije Sámi Giellagáld Ole Henrik Maga za švedski servis SVT.

Prema njegovim rečima, Dekada svetskih autohtonih jezika UN (2022-2032.) nudi jedinstvene mogućnosti za osnaživanje tih jezika, ali je potrebna podrška vlada.

Populacija naroda Sami procenjuje se na između 65.000 i 100.000 ljudi koji govore deset srodnih jezika.

Nordijske vlade za sada nisu reagovale po ovom pitanju.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com