Italija je zabranila odlazak parova u inostranstvo da bi dobili bebu putem surogat majčinstva. Time je proširena zabrana prakse unutar zemlje i uključuje one koji traže surogat majčinstvo na mestima na kojima je legalno, poput SAD ili Kanade.

Oni koji prekrše zakon mogli bi da se suoče sa zatvorskom kaznom do dve godine i novčanom do milion evra, preneo je BBC.

Zakon, koji je predložila vladajuća desničarska partija, kritikuju da cilja LGBT parove kojima nije dozvoljeno da usvoje dete ili idu na vantelesnu oplodnju u zemlji.

Surogat majčinstvo podrazumeva da žena iznese trudnoću i rodi dete za neki par ili samca. Obično iza toga stoje problemi sa plodnošću ili činjenica da je reč o muškarcima u istopolnoj vezi.

Zakon je usvojen 16. oktobra u italijanskom Senatu sa 84 glasa za i 58 protiv, preneo je BBC.

Pred glasanje su protestovali protivnici zakona za koji kažu da će otežati ljudima da postanu roditelji, uprkos padu nataliteta u zemlji.

"Ako neko ima bebu, treba mu dati medalju", rekao je aktivista LGBT Franko Grilini za Rojters na protestu.

"Ovde te umesto toga šalju u zatvor... ako nemaš decu na tradicionalni način. To je monstruozan zakon. Nijedna zemlja na svetu nema tako nešto", rekao je Grilini.

Usvajanje zakona je deo konzervativne agende Đorđe Meloni, prve premijerke Italije i šefice partije Braća Italije. Meloni sebe opisuje kao majku hrišćanku i veruje da deca treba da rastu uz muškarca i ženu.

Anti-LGBT retorika je bila ključna u izbornoj kampanji Đorđe Meloni. U jednom govoru 2022. rekla je: "Da prirodnoj porodici, ne LGBT lobiju".

Zatim je 2023. njena vlada naložila gradskoj upravi Milana da prestane da registruje decu istopolnih roditelja.

Meloni je surogat majčinstvo opisala kao "simbol odvratnog društva" dok je njen zamenik Mateo Salvini za tu praksu rekao da se odnosi prema ženama kao prema "bankomatima".

Poslanica koja je uradila nacrt Karolina Varči ranije je demantovala da je zakon usmeren da našteti LGBT zajednici. "Većina ljudi koja koristi surogat majčinstvo su heteroseksualci", rekla je ona. Dodala je da će zakon "zaštititi žene i njihovo dostojanstvo".

Stručnjaci su rekli za BBC da su 90% parova koji koriste surogat majčinstvo u Italiji "strejt" a mnogi od njih kriju da su išli u inostranstvo da bi dobili dete. Međutim, to istopolnim zajednicama nije lako.

Zakoni o surogat majčinstvu u svetu

Italija, Španija, Francuska i Nemačka su među evropskim zemljama koje zabranjuju sve oblike surogat majčinstva.

U Velikoj Britaniji je nelegalno platiti surogat majčinstvo preko razumnih troškova. Surogat majka se upisuje u krštenicu do prenosa roditeljstva.

U Irskoj, Holandiji, Belgiji i Češkoj nije moguće sudski sprovesti sporazum o surogat majčinstvu. Isti slučaj je u Britaniji, gde će u slučaju neslaganja sud odlučiti šta je u najboljem interesu deteta.

Grčka prihvata parove strance i pruža legalnu zaštitu predviđenim roditeljima - surogat majka nema zakonska prava nad detetom, međutim, Grčka insistira da je u vezi žena, dakle isključeni su gej parovi ili samci.

SAD i Kanada dozvoljavaju surogat majčinstvo za istopolne parove i priznaju ih kao zakonske roditelje od rođenja deteta.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com