Mnoge igračke napravljene van Evrope, a koje se u EU prodaju preko onlajn platformi kao što su Temu ili Amazon, opasne su za decu, pokazuje istraživanje Evropske industrije igračaka (TIE).

Ta organizacija je kupila 102 proizvoda na 10 platformi za e-trgovinu i zaključila da 80% igračaka nije ispunjavalo bezbednosne standarde EU.

Nezavisnim laboratorijskim ispitivanjima utvrđeno je da igračke predstavljaju ozbiljan zdravstveni rizik po decu, uključujući opasnost od gušenja i toksične hemikalije.

Proizvodi koji nisu brendirani su od nezavisnih prodavaca kupljeni na kineskim platformama Aliekspres (AliExpreš), Temu i Šin (Shein), američkim Amazon i Viš (Wish), singapurskoj Lajt in boks (Light In The Box), francuskoj Sidiskaunt (Cdiscount), britanskoj Frugo (Fruugo), holandskom Bol i poljskoj Alegro (Allegro).

Deset od 25 igračaka kupljenih na platformi Amazon bilo je opasno, 19 od 25 na Temu, 10 od 14 na Aliekspresu i svih 10 igračaka kupljenih na platformi Šin.

Svi proizvodi kupljeni na francuskoj, poljskoj i britanskoj platformi smatraju se nebezbednim.

Među igračkama koje je testirao TIE bile su igračke koje mogu lako da se rastave na manje delove koji predstavljaju rizik od gušenja, igračke s malim magnetima koji mogu da oštete creva ako se progutaju, "slajm" koji sadrži 13 puta veći nivo bora od dozvoljene granice i elektronska tabla za crtanje sa veoma lako dostupnim malim baterijama koje mogu izazvati teške povrede ili smrt ako se progutaju.

Generalna direktorka TIE Ketrin Van Ret rekla je da je glavni izvor problema nedostatak pravne odgovornosti, navodi se u saopštenju te organizacjie.

"Nebezbedne igračke od prodavaca koji ignorišu pravila EU nastaviće da preplavljuju EU osim ako onlajn tržišta ne budu imala veću odgovornost za bezbednost igračaka koje se prodaju na njihovoj platformi kada niko drugi u EU nije za to odgovoran", rekla je ona.

TIE je pozvao EU da hitno preduzme mere kako bi bile zatvorene rupe u zakonu da bi onlajn tržišta bila odgovorna za bezbednost proizvoda koji se nude na njihovim platformama i zatražio bolji nadzor tržišta i primenu Zakona o digitalnim uslugama.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com