Značaj jasne komunikacije i direktnih poruka postaje od najveće važnosti u okruženju obeleženom konfliktnim narativima, dezinformacijama i lažnim vestima. Nažalost, neke od poruka javnosti predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen tokom nedavne posete Srbiji bile su loše pripremljene, smatra Srđan Majstorović iz Centra za evropske politike (CEP).

Naime, Fon der Lajen je na Tviteru napisala da je "Srbija dobro napredovala na putu ka EU" iako je prema Izveštaju Komisije na čijem je ona čelu Srbija "umereno pripremljena", što je ocena koja se nije promenila od 2016.

"Potreba za odgovornom komunikacijom posebno je značajna u zemlji u kojoj je 99% medija pod političkom kontrolom i lako će zloupotrebiti taj nivo optimizma koji nije zasnovan na činjenicama", naveo je Majstorović, predsednik Upravnog odbora CEP, u blogu za BiEPAG.

Šefica EK nastavila je da šalje poruku "napredak mora da se nastavi" ali nije jasno definisala šta srpsko rukovodstvo treba da uradi da bi ostvarilo veći napredak, rekao je Majstorović dodajući da je u društvu u kojem su mediji zarobljeni političkim interesima važno da javnost bude valjano i pošteno informisana.

Prema njegovim rečima, Fon der Lajen je propustila priliku da pošalje jasnu poruku i podrži građane Srbije tako što će ih  informisati i osnažiti da tačno znaju šta je potrebno na putu ka EU. Umesto toga, ona je nastavila sa porukom "usklađivanje u odbrani zajedničkih principa i vrednosti".

Majstorović je rekao da nije teško kazati "poštovanje demokratije i vladavine prava, zaštita slobode izražavanja i medija, uvođenje sankcija Rusiji, mirno rešenje pitanja sa Kosovom" dodajući da su to dobro znani i jasni uslovi iz pregovaračkog okvira EU koji se nisu promenili od početka pregovora o pristupanju.

Kako je istakao u blogu za BiEPAG, propuštena je prilika da se to jasno kaže.

Majstorović je rekao i da je poruka Ursule fon der Lajen sa Tvitera "radimo zajedno za bezbednost i prosperitet" dobra i da njenu posetu treba ceniti zbog saosećenja i solidarnosti sa građanima Srbije i vrednih grantova EU za ublažavanje posledica pandemije i rata u Ukrajini.

"Ali, ono što nedostaje jeste jasna poruka srpskoj javnosti da će zauzvrat srpsko rukovodstvo snositi odgovornost za puno poštovanje univerzalnih demokratskih principa", rekao je Majstorović.

On dalje kaže da potpuno razume diplomatski jezik i ljubaznost koji su deo poseta na visokom nivou, kao i činjenicu da su neke važne poruke o sankcijama Rusiji, normalizaciji sa Prištinom i vladavini prava morale da budu razmenjene iza zatvorenih vrata. Međutim, dodao je, u zarobljenoj državi u kojoj gotovo celu medijsku scenu kontrolišu pojedinci ili kompanije bliski srpskom rukovodstvu ili vladajućoj partiji, od najveće je važnosti da se u javnosti jasno govori o evidentnim demokratskim nedostacima.

Srpskom rukovodstvu, smatra Majstorović, nije potrebna pomoć u saopštavanju svojih politika ali ono treba da se smatra odgovornim za nedostatak poruka javnosti u vezi pristupanja EU, kao i za širenje nacionalističke retorike i ocena oko konkurenata EU Rusije i Kine.

Poruke poput one iz objave šefice EK na Tviteru iskrivljuju stvarnost i obeshrabruju one koji još veruju da put Srbije u EU nema alternativu. Takođe otežavaju rad aktivista civilnog društva i novinara, odnosno kredibilnih i kritičkih glasova koji prate proces pristupanja EU, naveo je Majstorović.

On je rekao i da se tekući geopolitički trenutak ne može zanemariti ali da treba biti oprezan i da, kada se brine o geopolitičkim interesima EU, to ne sme da bude na štetu vrednosti na kojima je EU zasnovana.

"Ne možemo da gradimo zajedničku budućnost bacajući demokratiju pod autobus! Kao što je Fon der Lajen rekla u ovgodišnjem govoru o stanju Unije - 'zato što su put ka snažnim demokratijama i put ka našoj Uniji jedno te isto", zaključio je Majstorović.

Izvor: BiEPAG

Foto: Beta