Da bi se evropske ambicije u oblasti cirkularne ekonomije i ostvarile, neophodno je blagovremeno snabdevanje industrije recikliranim sirovinama dobrog kvaliteta. Međutim, prema procenama Evropske agencije za životnu sredinu (EEA), od osam materijala koji se najčešće recikliraju, samo za tri postoje tržišta koja dobro funkcionišu.

Nedostatak standardizacije i konkurencija neki su od izazova za ostala tržišta, poput tržišta drveta i tekstila, navodi se u izveštaju EEA "Istraživanje evropskih tržišta sekundarnih sirovina".

Ističe se da je unapređenje tržišta recikliranih sirovina ključno za cirkularnu ekonomiju u EU jer će omogućiti smanjenje potrebe za eksploatacijom prirodnih resursa i izbegavanje povezanih ekoloških uticaja.

Novi izveštaj EEA je pokazao da samo tržišta aluminijuma, papira i stakla dobro funkcionišu. Ta tržišta daju kredibilne i kontinuirane informacije zainteresovanim stranama, međunarodna su i otvorena i ti reciklirani materijali imaju značajan udeo na tržištu u odnosu na primarne materijale.

Drvo, plastika, bio-otpad, građevinski materijal i šut, kao i tekstil, materijali su čija tržišta ne funkcionišu.

Prema analizi EEA, glavni problem tih tržišta je to što su relativno mala u odnosu na tržišta primarnih materijala. Takođe su među problemima slaba tražnja i nedostatak zajedničkih specifikacija, čime se smanjuje kvalitet materijala za potrošnju u industriji.

Pored toga, kod nekih materijala postoje specifični izazovi, poput konkurencije u potrošnji energije u slučaju drveta.

U izveštaju se navodi nekoliko mogućnosti za prevazilaženje prepreka za tržišta recikliranih materijala uključujući podsticaje za dizajniranje proizvoda koji se lakše recikliraju i povećanja ciljeva za recikliranje.

Među mogućnostima su i povećanje sadržaja koji se reciklira u novim proizvodima, uspostavljanje tehničkih standarda za reciklirane materijale i korišćenje poreza kako bi ti materijli bili konkurentniji primarnim sirovinama.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta