Dve velike "rupe" u regulativi EU o metanu omogućile bi rudnicima uglja da emituju dodatnih 2,2 miliona tona metana do sredine veka, što odgovara kombinovanoj godišnjoj emisiji CO2 Belgije i Češke, otkriva nova analiza energetskog istraživačkog centra Ember.

Regulativom EU treba da se ograniči količina metana, gasa sa efektom staklene bašte koji rudnici uglja mogu da ispuštaju umesto da ih "uhvate" i unište ili iskoriste.

O novim amandmanima kasnije u martu glasaće nadležni odbor Evropskog parlamenta.

Nedavnim amandmanom povećava se prag za ispuštanje iz rudnika uglja sa 0,5 na pet tona metana po kilotoni do 2031, nakon čega će prag biti smanjen na tri tone.

Analiza Embera pokazala je da bi poslednje izmene regulative doprinele da se emisija metana iz rudnika smanji za samo 47%, što je daleko ispod navedenog klimatskog cilja od 58%.

"To znači dodatnih 2,2 miliona tona metana do 2050, što je jednako dodatnoj emisiji CO2 od 180 miliona tona i više je nego što Belgija i Češka zajedno emituju godišnje", navodi se u analizi Embera.

Rudnici uglja pojedinačno su najveći izvor metana u EU u energetskom sekoru. Pri tome podzemni rudnici kamenog uglja ispuštaju šest puta više metana od površinskih rudnika lignita i u 2020. su bili odgovorni za 59% emisije metana u EU iz rudnika uglja.

Analitičari Embera kažu i da je lakše prikupiti metan iz podzmenih rudnika i taj uhvaćeni "prirodni gas" može da bude izvor prihoda.

Navodi se i da je metan koji je iscurio u EU u 2020. sa mesta sa kojih ga je lako prikupiti mogao da pokrije ukupnu potrošnju struje domaćinstava u nekom gradu u Poljskoj veličine Vroclava.

Poljska je bila odgovorna za dve trećine emisije metana iz rudnika uglja u EU pri čemu 87% poljske emisije potiče iz 12 podzemnih rudnika.

Drugi po veličini emiter je Rumunija koja je odgovorna za 85% emisije metana iz napuštenih rudnika uglja u EU. Da Rumunija "hvata" i koristi samo polovinu te emisije, mogla bi da proizvede struju u vrednosti 75 miliona evra i toplotnu energiju za gotovo 19.000 bolničkih kreveta godišnje.

U Emberovoj analizi daju se i preporuke za smanjenje emisije metana u rudnicima kako bi EU ostala na putu da dostigne cilj smanjenja emisije za 58%.

Analitičarka Embera za metan Sabina Asan rekla je predstavljajući izveštaj da je smanjenje emisije metana iz rudnika realno i pristupačno.

Ona je rekla i da je EU predvodila 150 zemalja koje su potpisale Globalno obećanje o metanu a da sada zazire od delovanja na svom terenu.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com