Nežidersko jezero, najveća vodena površina u Austriji, u pokrajini Burgenland na granici sa Mađarskom, treba da bude spaseno od toga da presuši pomoću vode iz Dunava. Plan ipak nailazi i na protivljenje ekologa koji strahuju da će dunavska voda promeniti ekosistem jezera.

Usled klimatskih promena, nivo vode u inače plitkom jezeru površine oko 180 kvadratnih kilometara pao je na rekordni minimum.

Plan je da se cevovodom dugim 40 kilometara uliva dodatna voda u jezero, koje inače postoji gotovo samo zahvaljujući padavinama, pišu mediji.  

Nivo vode u jezeru Nežider, koje je dugačko 36 a na mestima široko 14 kilometara, zavisi oko 80% od padavina, kojih je sada zbog klimatskih promena, posebno zimi, sve manje. Cilj je da se dodatnom vodom iz Dunava taj uticaj padavina spusti na 70%.  

Dubina gotovo jedinstvenog stepskog jezera u Evropi, sada je na većini mesta jedva veća od jednog metra, što je nekoliko centimetara više nego 2022. kada je bilo posebno malo padavina, piše nemačka agencija dpa.

Te godine je sa nivoom od 114,87 metara iznad nivoa mora, izmeren i najniži vodostaj od početka merenja 1965. godine. Prirodna dubina jezera je između jednog i dva metra.

Jezero koje se na nemačkom zove Nojzidler a Mađari ga zovu Ferto, u centru je istoimenog nacionalnog parka koji je 2001. uvršten na listu prirodne baštine Unesko.

Austrijski mediji navode da će upravo zato misija Unesko o oktobru obići jezero kako bi procenila njegovu budućnost, i da li je potrebno da ono bude uvršteno na crvenu listu ugrožene svetske baštine.   

Ipak, plan sa dunavskom vodom još nije konačan jer nedostaju analize njegovog uticaja na ekosistem, a upravo se ekološke grupe u Austriji i Mađarskoj protive takvom projektu, piše list Klajne cajtung.

Austrijska ekološka organizacija "Savez za prirodu", koja se zalaže da Nežider bude upisan u spisak ugrožene baštine, upozorava da jezeru trenutno prete brojne opasnosti.

Sa jedne strane to je zagrađivanje i betoniranje njegovih obala zbog velikih turističkih projekata u Austriji i Mađarskoj, iako su oni trenutno suspendovani.

Sa druge, preti opasnost i od uvođenja "strane vode iz Dunava" u jezero, smatra direktor "Saveza za prirodu" Kristijan Šubek.

"U Dunavskoj vodi ima krečnjaka, a voda Nežiderskog jezera je mekana i sadrži so - ta hemija se apsolutno ne slaže. I Svetski fond za prirodu WWF je protiv toga", izjavio je Šubek za Klajne cajtung.

NVO kažu i da bi ta neautohtna dunavska voda mogla da pojača stvaranje nanosa mulja u jezeru i podstakne rast algi.

Šubek vidi i opasnost da jezero potpuno isuši zbog preterane eksploatacije podzemnih voda za poljoprivredu, ali i zbog plana da se u neposrednoj blizini izgradi vetropark sa turbinama visine 200 do 244 metara.

Zvaničnici Burgenlanda tvrde da takve bojazni nisu opravdane i da se u toj pokrajini veoma savesno proverava kompatibilnost svih većih infrastrukturnih projekata sa baštinom.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Wikipedija