Posle višečasovnih sastanaka lidera Srbije i Kosova sa zvaničnicima Evropske unije 21. novembra u Briselu nije postignut dogovor o registarskim oznakama. Šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je da je Beograd prihvatio predlog EU za izlazak iz krize, a da Priština nije.

Posle odvojenih i trilateralnog sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, Borel je novinarima rekao da dve strane nisu postigle dogovor o pitanju obavezne preregistracije srpskih na kosovske tablice.

"Mi smo izneli predlog kako bi bila izbegnuta rizična situacija. Predsednik Vučić je predlog prihvatio, ali premijer Kurti nažalost nije. Očekujem da Kosovo odmah suspenduje dalje korake vezane za preregistraciju tablica a da Srbija suspenduje izdavanje registarskih tablica za gradove na Kosovu, uključujući KM tablice", kazao je Borel.

Borel je rekao da će informisati države članice EU i partnere Unije "o ponašanju strana i nedostatku poštovanja međunarodno-pravnih obaveza" i dodao da se to "pre svega odnosi na Kosovo".

"Rekao sam liderima da očekujemo, ako je pristupanje EU njihov krajnji cilj, kao što govore, da se ponašaju u skladu s tim. Nadam se da će obe strane postupiti u skladu sa mojim zahtevom kako bi bila izbegnuta dalja eskalacija i nova opasna kriza", dodao je Borel.

On je rekao da "vladavina prava ne sme da služi kao izgovor za tenzije i eskalacije" i ukazao na "nepoštovanje obaveza dogovorenih pre mnogo godina u dijalogu uz posredstvo EU".

Borel je kazao da je na severu Kosova, posle povlačenja Srba iz institucija, nastao "opasan bezbednosni vakuum na terenu" i veoma nestabilna situacija.

"Današnji sastanak je bio posvećen odgovornosti lidera da hitno deeskaliraju situaciju i da osiguraju da mir i stabilnost budu uspsotavljeni i da se izbegne kriza sa veoma ozbiljnim posledicama. Jasno sam rekao stranama da ne možemo ovako da nastavimo i da začaran krug kriza i rokova mora da prestane", naveo je.

Vučić: Priština želi sukobe i planira ih mesecima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da za Beograd nije bilo ništa problematično u predlogu EU za prevazilaženje spora oko registarskih tablica, a da ga Priština nije prihvatila jer želi sukobe i planira ih mesecima.

Vučić je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da su kosovske vlasti "sve što postoji u Prištini od specijalne policije večeras poslale na četiri različite destinacije".

On je rekao da je delegacija Srbije danas došla u Brisel na sastanke sa Kurtijem, Borelom i specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom, "sa nedvosimslenom namerom" da se dogovara i da pristaje na kompromise, i da pokuša da sačuva mir.

"Prihvatali smo nove i nove zahteve, posle sat i po vremena rekao sam Borelu i Lajčaku da nema ništa od ovoga. Video sam da albanska strana neće želeti rešenje zasnovano na dijalogu, već na jednostranoj političkoj akciji", kazao je Vučić.

Dodao je da je "sva suština problema" bila vidljiva kada je rekao da je neophodno implementirati ono što je već potpisano.

"Oni pokušavaju da nam kažu da ćemo možda jednog dana moći da dobijemo Zajednicu srpskih opština, ali tek kada na jedan ili drugi način prihvatimo nezavisnost Kosova. Oni zaboravljaju da je ZSO produkt Briselskog sporazuma", rekao je Vučić.

On je rekao da će večeras razgovarati sa Srbima sa Kosova i poručiti im da je zajednički interes mir, te da ako budu protestovali taj protest bude miran i demokratski.

Vučić je istakao da je već razgovarao sa šefom diplomatije Ivicom Dačićem, načelnikom generalštaba Milanom Mojsilovićem i ministrom odbrane Milošem Vučevićem, da će kasnije ponovo razgovarati sa Mojsilovićem i Vučevićem.

"Moja molba će biti jasna, da probamo da sačuvamo mir, i veliki deo ljudi iz Srbije ne interesuje ovo što govorim i toga Srbi sa Kosova moraju da budu svesni. Moramo da pokažemo da nismo želeli sukobe i ako protestuju da to bude mirno i demokratski", rekao je Vučić.

Ponovio je da će Srbija poštovati zahtev visokog predstavnika EU za spoljne poslove Žozepa Borela i da neće obnavljati srpske tablice za kosovske opštine, a Priština je već saopštila da njihovu molbu neće da poštuje te da od sutra za Srbe nastupa težak period, ali da nema razloga za paniku.

Istakao je da obaveštajni podaci kažu da je situacija na ivici sukoba i da zna da će mu predstavnici Srba reći da su siti i da neće više da trpe, ali da oni moraju da znaju da je život svakog od njih važniji od svega.

Vučić je još jednom apelovao na zapadne sile koje imaju uticaj na Prištinu da ga iskorite, i pomognu da "svi zajedno" sačuvaju mir.

Beograd je "uvek spreman" za razgovor s Prištinom, rekao je Vučić, ali je dodao da ne zna kada će do njih ponovo doći.

"O čemu da pričamo, o međusobnom priznanju za koje mu (Kurtiju) kažem da nije naša politika, ali ponavaljam, uvek sam spreman a potrebno je i poverenje", kazao je on.

Izrazio je bojazan da bi "iz nečijeg hira" i zato što, kako je kazao, neki moraju da dokazuju nešto sopstvenoj javnosti", sada moglo da se ode u "katastrofu".

"Daćemo sve od sebe da to izbegnemo", rekao je Vučić i ocenio da se Borel danas u Briselu ponašao korektno, fer i pošteno, te mu zahvalio na tome.

Upitan o tome što je iz EU prvi put ukazano da je Srbija sve uradila i da je Kurti odgovoran za neuspeh razgovora, Vučić je odgovorio da se ne oseća kao "pobednik".

"Biću srecan ako sve prođe mirno i nekakvo međurešenje uspemo da pronađemo u danima koji su pred nama, i tek tada ću, bar za neki dan ili nedelju, da se osećam - ne kao pobednik, već kao neko ko je uspeo da izbegne, ili da učestvuje u izbegavanju katastrofe", rekao je on.

Napomenuo je da po stavovima iz EU "prvi put" Beograd i Priština nisu "pođednako krivi", te da je, kako je rečno Srbija bila konstruktivna a da neki drugu nisu.

"To ne osećam kao pobedu, pobeda za mene je da će svaka majka i dete, i srpska i albanska da mirno zaspu...to bi bila pobeda za mene", kazao je Vučić.

Naveo je i da je za njega "pobeda komprimis" i da "trajni mir i ostvarenje dobrog dela državnih i nacionalnih interesa", ali kako je kazao, "naravno i popuštanje i razumevanje tuđih nacionalnih interesa".

"To je za mene pobeda, a ovako o kakvoj pobedi pričamo, a ni ja, ni niko na severu Kosova neće noćas oka da sklopi", rekao je on.

Kurti i Osmani kritikovali Borela

Premijer Kosova, Aljbin Kurti, kritikovao je Borela zbog odustajanja od marta 2023. godine kao konačnog datuma za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

"Sa žaljenjem moram da kažem da su posrednici, u ovom slučaju Borel, odustali od roka marta 2023. i iz predloga EU za normalizaciju odnosa", rekao je Kurti u Briselu, objašnjavajući da za Kosovo nije prihvatljivo "ono čime smo ovde pozvani: dogovor da se hitno obavežemo na konačni dogovor o punoj normalizaciji odnosa. Krajnji rok je bio mart 2023.".

Kurti je rekao da je EU predložila da Kosovo ne izriče kazne za registarske tablice koje smatra nelegalnim, da nastavi sa ukorima i da Srbija više ne izdaje tablice sa akronimima kosovskih gradova.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani optužila je šefa evropske diplomatije da je tokom susreta u Briselu bio jednostaran i da je stao na stranu Srbije, koju je nazvala agresorom.

"Ono što smo danas videli od gospodina Borela je da je bio očigledno pristrasan, prihvatajući agresora i predstavljajući principe neutralnosti. On bi Srbiji pomenuo bar neke od ovih pogaženih sporazuma iz Brisela, umesto da optužuje Kosovo", napisala je Osmani na Fejsbuku.

Nabrojala je poimenice svih 15 sporazuma koje, prema njenoj oceni, Srbija nije sprovela i dodala da je spisak toga još duži.

"Mir i stabilnost se ne mogu postići prihvatanjem onih sa hegemonističkim ambicijama. Ali, Kosovo nikada neće odustati od jasnog cilja dugoročnog mira i stabilnosti, kao i zakona i reda na celoj svojoj teritoriji", kazala je kosovska predsednica.

Izvor: Beta

Foto: Beta/European Council/Olivier Matthys