Lideri Zapadnog Balkana, među kojima je bio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, okupili su se 19. januara u Davosu na panelu "Diplomatski dijalog na Zapadnom Balkanu" u okviru Svetskog ekonomskog foruma.

Glavna tema bili su izazovi sa kojima se suočavaju zemlje regiona. Kako je saopštio jedan od učesnika, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, ukazano je na potrebu održavanja stabilnosti, stvaranja uslova za podsticanje ekonomskog rasta zemalja, kao i neophodnosti rešavanja zamrznutih sporova.

"Imajući u vidu novi geopolitički kontekst, lideri su na sesiji izneli stavove o ulozi Evropske unije na Zapadnom Balkanu i razmenili mišljenja o mogućnostima pronalaženja novih platformi za unapređenje dijaloga i jačanje međunarodnih partnerstava", naveo je u saopštenju Pendarovski.

Na panelu Diplomatski dijalog o Zapadnom Balkanu u Davosu, pored Pendarovskog i Vučića, učestvovali su premijeri Albanije Edi Rama, Hrvatske Andrej Plenković, Kosova Aljbin Kurti i Crne Gore Dritan Abazović, kao i predsedavajuća Saveta ministara BiH Borjana Krišto.

Na panelu su učestvovali i predstavnici Brisela i zemalja EU, među kojima i specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Lajčak je posle panela na Tviteru objavio da se odvojeno sreo sa Borjanom Krišto i sa Dritanom Abazovićem.

On je napisao da je od Krišto dobio uveravanja da je posvećena što skorijem formiranju saveta ministara i da je prioritet ispunjavanja obaveza BiH, a da je Abazović takođe rekao da je Crna Gora posvećena evropskim integracijama i da će preduzeti neophodne korake.  

Među učesnicima panela su bili i ministar za evropske i međunarodne poslove Austrije Aleksandar Šalenberg, češki ministar za evropska pitanja Mikulaš Bek, slovenačka ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon, direktor francuske Direkcije za spoljnu bezbednost Bernard Emier, savezni savetnik za spoljne poslove Švajcarske Ignacio Kasis, kao i predstavnici UNDP-a i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Predsednik Aleksandar Vučić je 19. januara u Davosu imao i bilateralne sastanke sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem, predsedavajućom saveta ministara BiH Borjanom Krišto i zvaničnikom francuskog ministarstva odbrane Bernarom Emijeom.

Plenković je objavio je da je sa Vučićem razgovarao o bilateralnim odnosima i evropskom putu zemalja u susedstvu.

"Uz politiku dijaloga i smirivanja tenzija, potrebno je uložiti dodatne napore u rešavanju otvorenih pitanja", napisao je Plenković posle susreta na Tviteru.

Vučić je na svom Instagram nalogu napisao da je imao vrlo korektan razgovor sa Andrejom Plenkovićem o srpsko-hrvatskim odnosima.

"Verujem da ćemo u periodu koji je pred nama uspeti da ostvarimo napredak kako na planu ekonomije, tako i po pitanju političkih odnosa", napisao je Vučić uz sliku sa susreta.

Na kraju trodnevnog učešća na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu Vučić će učestvovati i na panelu "Kako nova Evropska politička zajednica može ojačati bezbednosni pejzaž kontinenta usled širih geopolitičkih promena".

Panel će, kako je najavljeno, moderirati glavni i odgovorni urednik portala Politiko za Evropu Đamil Anderlini, a panelisti će, pored Vučića, biti i albanski premijer Edi Rama, predsednik Republike Kipar Nikos Anastasijades, predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola i predsednik Vlade Irske Leo Varadkar.

Izvor: Beta

Foto: Kabinet predsednika Crne Gore