Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je u Briselu da je potvrdio spremnost Beograda "da radi na osnovama i implementaciji" plana EU za Kosovo, a da su njegovi sagovornici razumeli da je članstvo Kosova u UN "crvena linija" za Beograd i da formiranje Zajednice srpskih opština ne sme da bude sporno.

Dačić je 24. januara uveče, na kraju jednodnevne posete Briselu, rekao da je cilj njegove posete bio da potvrdi evropski put Srbije i spremnost zemlje da mirnim putem rešava sva otvorena pitanja.

Dačić je srpskim medijima rekao da su njegovi sagovornici ukazali na "konstruktivan pristup" Beograda u najnovijoj fazi pregovora o Kosovu.

"Istakli su želju da se više ne bave svakonedeljnim konfliktima koji se dešavaju na Kosovu i Metohiji, za koje je po našem mišljenju iskljčivo kriv (kosovski premijer Aljbin) Kurti, već da se dođe do dogovora koji bi dao cvršće garancije i obezbedio mir i stabilnost. U tom smislu su konstruktivno ocenili angažman predsednika Vučića i Srbije", naveo je Dačić.

Dačić je u Briselu razgovarao sa visokim predstavnikom Žozepom Borelom, specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, članovima Evropske komisije i poslanicima Evropskog parlamenta,

Borel je na sastanku sa Dačićem ponovo ukazao na potrebu "da se prevaziđe trajno upravljanje krizom", navodeći da očekuje "konstruktivan angažman" na nedavnom predlogu EU za normalizaciju odnosa.

Borel je pozitivno ocenio obraćanje javnosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića o tom predlogu, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove.

Borel je, kako se dodaje, ukazao da je važno da obe strane u potpunosti sprovedu sve obaveze iz dijaloga, uključujući formiranje Zajednice srpskih opština.

On je u razgovoru sa Dačoćem ukazao na značaj usklađivanja sa spoljnom politikom EU i potvrdio posvećenost Unije evropskom putu Srbije.

Borel je na sastanku "istakao povećan značaj usklađivanja sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU posle ničim izazvane i neopravdane agresije Rusije na Ukrajinu".

Borel, visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku, "naglasio snažna očekivanja" EU da Srbija, kao zemlja kandidat za članstvo, bude uz Uniju u pogledu spoljnopolitičkih stavova i odluka, u skladu sa svojim strateškim izborom integracije u EU, navodi se.

On je, kako se navodi, izrazio i očekivanje da će Srbija nastaviti da napreduje u sprovođenju reformi i obaveza preuzetih u okviru pristupnih pregovora, uključujući vladavinu prava i slobodu medija, i pozdravio poteze vlade u Beogradu na usklađivanju vizne politike sa EU.

Šef evropske diplomatije je takođe pozdravio "kontinuirani, visokokvalitetni doprinos" Srbije misijama i operacijama EU, dodaje se.

Dačić je u Briselu razgovarao i sa poslanicima Evropskog parlamenta koji su pozvali Srbiju na dalje usaglašavanje spoljne i bezbednosne politike sa EU.

Šef srpske diplomatije je razgovarao sa Demetrisom Papadakisom, koji je izvestilac iz senke za Srbiju ispred grupe Socijalista i demokrata, sa posrednikom EP u međupartijskom dijalogu u Srbiji Matjažom Nemecom, sa poslanicom Zelenih Violom fon Kramon Taubadel, koja je zvestiteljka za Kosovo i izvestiteljka iz senke za Srbiju, i sa kopredsedavajućom delegaciji EP u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje Alesandrom Moreti.

Izvor: Beta

Foto: EU