Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je 30. januara u Beogradu da to što Srbija nije uvela sankcije Rusiji "može da bude prednost za ulogu medijatora" u ratu.

"Položaj neutralnosti Srbije, da ne podržava sankcije Rusiji može da bude na neki način i prednost za eventualnu ulogu medijatora jer posrednik ne sme da jasno stoji na jednoj ili drugoj strani", rekao je Zeman  novinarima nakon sastanka sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem.

Dodao je da ima razumevanje za stav Srbije, iako se sa Vučićem ne slaže po svim pitanjima kada je reč o ratu, uz ocenu da je "u demokratiji sumnjivo kad su mišljenja saglasna u svakom detalju".

Zeman je rekao da posrednik u ratu mogu biti i Kina i Turska.

"Na kraju krajeva i Austrija je neutralna i članica je Evropske unije, iako nije članica NATO", rekao je on.

Zeman je rekao i da je samo jednom u životu zamolio za oprost i to kada se izvinio za bombardovanje Jugoslavije, te da je to namerno rekao u Pragu.

Zeman će ostati upamćen kao jedini šef države ili vlade neke članice NATO koji se javno izvinio Srbiji za bombardovanje 1999. godine, kada je kao premijer Češke odobrio intervenciju alijanse.

Prilikom posete srpskog predsednika Pragu 2021, Zeman je na zajedničkoj konferenciji za medije rekao da je NATO bombardovanje SR Jugoslavije bila "greška koja ga je sve vreme mučila" i zamolio srpski narod da mu oprosti.

"Zamolio sam da mi se oprosti što sam u životu uradio samo jedanput. Rekao sam to namerno u Pragu", rekao je Zeman na konferenciji za medije nakon sastanka sa Vučićem u Beogradu.

Istakao je da je ponosan što ima najviše odlikovanje Srbije, a da je sa Vučićem na sastanku razgovarao o bilateralnoj saradnji, uspešnoj poslovnoj razmeni i o međunarodnoj saradnji.

Zeman je dodao da ceni što je Srbija osudila rusku agresiju u Ukrajini.

"U potpunosti podržavam pomoć koju države NATO i EU pružaju Ukrajini, uključujući i pomoć izbeglicama", rekao je Zeman.

Čestitao je Srbiji na "uspešnim ekonomskim rezultatima" i što je uspela da postigne sa suficit u budžetu jer se Češka godinama bori sa deficitom.

Rekao je i da je kroz Češki dom 1939. godine prošlo oko 2.000 Čeha koji su bežali od nacizma i da mu je drago što su im tad Srbi pružili svu pomoć.

Zeman će kasnije danas sa Vučićem otvoriti Češki dom u Beogradu.

Šefovi država potpisali su zajedničku deklaraciju o razvoju kulturne saradnje i osnivanju Češkog doma u Beogradu kao sedišta Češkog centra i predstavništava čeških agencija i za potrebe češke manjine u Srbiji.

Vučić: Trgovinska razmena sa Češkom u 2022. godini 1,7 milijardi evra

Predsednik Srbije izjavio je da je ukupna trgovinska razmena Srbije i Češke u 2022. godini bila 1,7 milijardi evra i izrazio nadu da će u narednoj godini ona preći dve milijarde.

Vučić je novinarima u Palati Srbija, nakon što je sa odlazećim predsednikom Češke Milošem Zemanu potpisao sporazum o jačanju kulturne saradnje i uspostavljanja Češkog doma u Beogradu, kazao da je ta trgovinska razmena u prethodnih 10 godina uvećana 2,8 puta.

Govoreći o Češkom domu, Vučić je kazao da će taj prostor biti stecište za okupljanje i Čeha i svih drugih, prostor za sastanke Čeha i Srba, privredne kontakte i važno mesto za odnose dve zemlje.

Naveo je da postoje češke fabrike koje žele dodatno ulaganje u namensku industriju Srbije, dodao da se o tome razgovara i najavio saradnju na tržištu nekretnina u Beogradu, kao i saradnju po pitanju saobraćaja, tramvaja i trolejbusa.

Istakao je da su Srbija i Češka saglasni po geopolitičkim pitanjima, da osuđuju upad i invaziju ruskih snaga na Ukrajinu, poštuju teritorijalni integritet Ukrajine, ističući da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvodila sankcije Rusiji.

"To nikada ne krijemo, na sve načine smo slali humanitarnu pomoć i podršku, slaćemo još više. Učestvovaćemo u izgradnji pojedinih gradova i mesta u Ukrajini, dobili smo već ponudu njihovog ambasadora", rekao je Vučić.

On je izrazio zadovoljstvo što je mogao da ugosti Zemana, jer je ono što je rekao pre dve godine o Kosovu i Srbiji, kada se izvinio zbog NATO bombardovanja tadašnje Jugoslavije, "ostalo u srcima građana".

"Predsednik Zeman pokazao kako veliki i hrabri ljudi mogu da prave istoriju i srpski narod to što je rekao nikada neće zaboraviti", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je čestitao i novom češkom predsedniku Petru Pavelu na pobedi na izborima i izrazio nadu da će imati i dobru saradnju sa njim.

Predsedniku Zemanu početkom marta ističe drugi, po ustavu i poslednji petogodišnji mandat, a 9. marta će zakletvu položiti novi predsednik, general u penziji i bivši predsedavajući Vojnog komiteta NATO Petr Pavel (61).

Pavel je u drugom krugu predsedničkih izbora, održanom 27. i 28. januara pobedio bivšeg premijera Andreja Babiša.  

On je osvojio 58,3% glasova, a Babiš, bivši populistički premijer i lider opozicione stranke ANO, peti najbogatiji milijarder u Češkoj, koji je imao i podršku Zemana, 41,6% glasova.

Izvor: Beta

Foto: Beta