Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je 28. februara da SAD podržavaju predlog EU oko kojeg su se saglasili lideri Srbije i Kosova, ali da to ne znači da je Vašington promenio stav o potrebi uzajamnog priznanja dve strane.

Dan pošto su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti postigli saglasnost o Predlogu EU za normalizaciju odnosa, Eskobar je novinarima rekao da taj dokument, nazvan "Sporazum o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije" nije "o uzajamnom priznanju, nego o normalizaciji".

"Želimo jasno da kažemo da to što podržavamo Predlog u ovom trenutku, to ne znači da ne verujemo da sve zemlje regiona treba da se uzajamno priznaju i da imaju pozitivne odnose kako bi region bio zdrav i konačno i potpuno odvojen od događaja 1990-ih", kazao je Eskobar.

Eskobar, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara, naveo je da SAD podržavaju dogovor Vučića i Kurtija o Predlogu EU, budući da je to bio "važan korak", ali je dodao da "ostaje težak rad" na postizanju dogovora o aneksu za implementaciju Sporazuma.

On je rekao da su očekivanja SAD "veoma visoka" posle jučerašnjeg dogovora, i izrazio nadu da će Vučić i Kurti brzo postići saglasnost oko implementacije "Sporazuma o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije".

Po pitanju formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu, Eskobar je ponovio stav Vašingtona da je to pravna obaveza Prištine koja mora da bude realizovana.

"Naša pozicija je da je to međunarodno pravna obaveza, koja proističe iz Briselskog sporazuma, iz jučerašnjeg Sporazuma. Mi očekujemo da će biti formirana i to tako da obe strane imaju korist od nje", naveo je Eskobar.

Američki diplomata je dodao da se, kada se govori o ZSO, radi "o nivou lokalne samouprave koji neće uticati na ustavni poredak, na pravnu strukturu ili na funkcionalnost Kosova".

Upitan da li u Srbiji i drugim zemljama regiona treba da bude formirana zajednica albanskih opština, budući da se od Kosova traži da formira ZSO, Eskobar je rekao da SAD to podržavaju "zato što je reč o pravnoj obavezi Prištine, a da "uvođenje drugih strana i struktura u dijalog" zavisi od EU.

"Zajednica albanskih opština u Srbiji trenutno nije deo dijaloga i ja ne mogu da sugerišem Evropskoj uniji da li treba da bude", dodao je Eskobar.

Eskobar je rekao i da "definitivno misli" da će Rusija "pokušati da ubaci neke nezdrave narative i da stvori tenzije među etničkim grupama" u Crnoj Gori tokom kampanje uoči predsedničkih izbora 19. marta, "kroz kanale za plasiranje dezinformacija, moguće i preko nekih saveznika".

"Ali verujem da su građani Crne Gore dovoljno mudri da to prepoznaju i da institucije imaju sposobnost da zahtevaju transparentnost u izbornoj kampanji i druge mogućnosti da se odupru tome. SAD vide Crnu Goru kao važnog i vrednog saveznika u NATO-u i nadamo se da će i naredna vlada biti posvećena evropskim integracijama, članstvu u NATO-u i borbi protiv korupcije", naveo je Eskobar.

Izvor: Beta

Foto: Beta