Najveća mana plana Evropske unije za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine je što on nije rezultat pregovora suprotstavljenih strana, a nametnuta rešenja su na Balkanu retko kada uspevala, piše  švajcarski dnevnik Noje cirher cajtung - NZZ.

List u komentaru ocenjuje da je reč o "važnom polaganju koloseka" za normalizaciju, ali da to još nije "proboj u novu eru".

"Naime, aneks ugovora, koji će regulisati njegovu implementaciju, još nije utvrđen. I tu bi dosta toga moglo da krene po zlu. Ipak, put je zacrtan", piše dnevnik.

Prema pisanju lista, ovaj odlučujući korak treba "zahvaliti" ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, koji je napadom na Ukrajinu pokazao da želi da promeni Evropu koja je nastala posle pada berlinskog zida.

"Pored rubnih država bivšeg Sovjetskog saveza, u potencijalno nestabilnije regione spadaju i pojedine države bivše Jugoslavije", ocenjuje NZZ.

Navodeći da je to uzbunilo Evropsku uniju, Nemačku i SAD, dnevnik piše da su zato u potrazi za rešenjem za kosovsko pitanje "iskopali plan koji je godinama ranije već bio predmet razgovora, a zatim ponovo nestao u fijoci".

"Plan nije loš, u najmanju ruku liči na kompromis. Njegova najveća mana je da ga nisu dogovorile suprostavljene strane, nego je u potpunosti došao spolja. A Nametnuta rešenja su se na Balkanu retko kada potvrdila kao uspešna", zaključuje NZZ.

Izvor: Dnevnievropski servis

Foto: Evropska komisija