U nastavku dijaloga Beograda i Prištine fokus će biti na usaglašavanju konkretnih koraka implementacije evropskog predloga za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije kako bi se izbegao scenario u kojem će potpisano biti "samo mrtvo slovo na papiru", smatra Strahinja Subotić iz beogradskog Centra za evropske politike (CEP).

Subotić je 9. marta za Dnevni evropski servis agencije Beta rekao da je EU pokazala da je doživela svojevrsno geopolitičko otrežnjenje i da neće tolerisati potpisivanje radi potpisivanja već faktičku normalizaciju radi mira, stabilnosti i buduće zajedničke evropske budućnosti.

Prema rečima programskog menadžera i višeg istraživača CEP, reč je o politički najznačanijem dokumentu još otkako je 2013. potpisan Briselski sporazum i koji kao takav zahteva vreme za implementaciju iz više razloga.

Na prvom mestu, rekao je Subotić, u buduće će se u dijalogu voditi računa da se svi prethodni sporazumi u celosti primene u praksi.

Zarim, zahteva se razvijanje Zajednice srpskih opština (ZSO) a to bi podrazumevalo izradu statuta i institucionalizaciju u okviru pravnog sistema Prištine.

Takođe, dodao je, tek treba razviti model prema kojem će se formalizovati status Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i obezbediti visok nivo zaštite srpskog verskog i kulturnog nasleđa, u skladu sa postojećim evropskim modelima.

Subotić dalje navodi da će vreme pokazati da li su Beograd i Priština u stanju da se u kontinuitetu drže dogovora, čime je fokus prebačen sa pukog potpisivanja na praćenje implementacije potpisanog.

"Konačno, s obzirom da je cilj sporazuma, između ostalog, i da se prave iskoraci ka sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, što je i preduslov za dalje evropske integracije obeju strana, biće potrebno vreme kako bi se vodio i dijalog sa građanima o promenama koje se mogu odraziti i na njih", rekao je Subotić.

On je rekao i da je moguće, iako nas prethodna praksa uči da treba biti obazriv kada su u pitanju dijalog i uspesi koji iz njega proističu, da će dve strane imati više podsticaja da se drže postignutih dogovora ukoliko bi imale jasniju perspektivu članstva u EU.

"U tom pogledu, EU se nalazi u dobroj poziciji da razvije i pruži snažnije ekonomske i političke podsticaje u periodu pre članstva, sa ciljem generisanja neophodne političke volje bez koje niti može doći do dalje demokratizacije u regionu, niti njegove stabilizacije", zaključio je Subotić.

Posrednik EU u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak 9-10. marta biće u Prištini, a početkom sledeće nedelje u Beogradu da bi u cilju primene prihvaćenog predloga EU o normalizaciji odnosa pripremio susret srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

Sastanak Vučića i Kurtija najavljen je za 18. mart u Ohridu.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: CEP