Predsednik i premijer Albanije, Bajram Begaj i Edi Rama, kao i predsednica Skupštine, Lindita Nikola, su na sastancima s premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem koji je 26. marta boravio u Tirani pohvalili nedavno prihvatanje Sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova i aneksa o njegovom sprovođenju.

Rama je saopštio da je na radnom ručku s Kurtijem razgovarao o Ohridskom sporazumu i daljem napretku procesa njegove primene i da je Kurtiju izrazio podršku za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

Rama je na Fejsbuku napisao da podržava Kurtijev stav o koracima koji se preduzimaju ka normalizaciji odnosa sa Srbijom.

Premijer Albanije je rekao da je dao punu podršku Kurtiju u vezi sa daljim procesom, koji uključuje ZSO i funkcionisanja Srpske pravoslavne crkve na Kosovu.

"Izrazio sam Aljbinu sve svoje simpatije zbog hrabrosti i realizma sa kojima je preduzeo važne korake ka normalizaciji odnosa sa Srbijom", rekao je Rama.

"Ohrabrio sam premijera (Kurtija) da preduzme dalje korake, bilo za garanciju srpskih opština u okviru ZSO koje garantuje samoupravu srpske zajednice, bilo za delovanje sa neophodnim garancijama za SPC u njenim mestima bogosluženja na Kosovu, uveravajući ga da u ovom, ne lakom procesu, ima moju punu podršku", rekao je on.

Rama je najavio da se s Kurtijem dogovorio da sledeći sastanak dve vlade bude u junu.

Predsednik Albanije, Bajram Begaj, objavio je da je na sastanku Kurtijem pozdravio njegovo "rukovodstvo, razboritost i hrabrost" i njegovog tima da u pregovorima sa Srbijom "prihvate evropski plan i implementacioni aneks".

"Begaj je, pošto je detaljno informisan o pregovorima sa Srbijom, koje vode EU i podržavaju SAD, pozdravio liderstvo, razboritost i hrabrost koju su pokazali Kurti i pregovarački tim Republike Kosovo da prihvate evropski plan, kao i da ga potpišu i sprovedu", saopštio je 26. marta kabinet predsednika Albanije.

Osvrnuvši se se na ishod Ohridskog sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Kurtija, ocenio je "da je to još jedna garancija za mir, stabilnost i budućnost zemalja regiona u EU".

Saopštenje je izdao i kabinet premijera Kosova u Prištini, i preneo da je Kurti je Begaja obavestio o sporazumu koji je sa Srbijom postignut 18. marta u Ohridu, "o postignutom sporazumu, njegovim elementima, i o konstruktivnom pristupu koji je Kosovo sledilo na tom sastanku, ali i tokom celog procesa"

U saopštenju piše da je Begaj istakao podršku Albanije "ostvarivanju dogovora koji su postignuti između Kosova i Srbije u Briselu i aneksu za njegovu implementaciju, u Ohridu".

I predsednica Skupštine Albanije je čestitala Kurtiju zbog stavova koje je nazvala "hrabrim u saradnji sa EU i SAD za evroatlantsku budućnost Kosova".

Prema njenim rečima, sprovođenje sporazuma Kosova i Srbije doprineće jačanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu i njegove evroatlantske perspektive.

Kazala je da Albanija "podržava evroatlantsku perspektivu Kosova" i "lobira za novo međunarodno priznanje, članstvo (Kosova) u Savetu Evrope, UN i (drugim) međunarodnim organizacijama".

"Podržavamo dijalog Kosova i Srbije kao najbolji i jedini način za međusobno priznavanje dve zemlje, cenimo Evropski plan kao dobru polaznu tačku za dijalog i podržavamo posvećenost EU i SAD u sprovođenju aneksa ovog Plana", kazala je ona.

Kurti je zahvalio sagovornici "na institucionalnoj podršci bilateralnoj saradnji".

Podvukao je, kako je navedeno, "rešenost Vlade i institucija Kosova da unaprede dijalog sa Srbijom i sprovođenje Evropskog plana, poštujući Ustav Kosova i blisko sarađujući sa EU i SAD".

Izvor: Beta

Foto: Tviter