Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu izjavila je 28. marta u Beogradu da je evropska perspektiva Zapadnog Balkana strateški prioritet Grčke i da bi to sprečilo "uticaj trećih strana" u regionu. Ona je ponovila da stav Grčke prema Kosovu ostaje nepromenjen.

"Smatramo da je Zapadni Balkan deo Evrope. Priključenje EU obezbediće mir, sigurnost ovom području, a istovremeno sprečiće uticaj trećih strana koje imaju želju da intervenišu na ovom području iz svojih razloga", rekla je Sakelaropulu nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Dodala je da su odnosi dve države "izuzetni, stabilni i nenarušeni" gotovo 150 godina.

"Pokazuju značajne kulturne, geopolitičke, istorijske veze i prijateljstvo koje povezuje naše narode...Naš cilj je jačanje ekonomske i političke pozicije Srbije", rekla je Sakelaropulu.

Grčka, dodala je, smatra da Srbija pripada evropskoj porodici i Atina podržava dijalog Beograda i Prištine.

"Pozicija Grčke vezano za Kosovo ostaje nepromenjiva. Pritisci u diplomatiji uvek postoje, ali to nije uticalo na naš stav, imamo doslednost u našoj politici", ponovila je predsednica Grčke i dodala da je Atina spremna da pomogne Beogradu i Prištini u implementaciji dogovora.

Naglasila je da je potrebno da se ubrza primena Zajedničke deklaracije o strateškom partnerstvu u cilju blagostanja Srbije i Grčke, ali i Balkana.

Osuđujući rat u Ukrajini, ona je rekla da je on u oblasti energetike pokazao da nije dobro da se zavisi od jednog snabdevača energentima, a cilj je da Grčka postane energetsko čvorište Istočnog Mediterana i Zapadnog Balkana.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija teži ka članstvu u EU, da će nastaviti reforme i raditi na unapređenju ljudskih prava, kao i da će "implementirati sve što je dogovoreno".

Odgovarajući na pitanje grčke novinarke zašto se za poslednjih 20 godina ništa nije promenilo na putu Zapadnog Balkana ka EU, Vučić je rekao da taj put ne zavisi samo od Srbije, već i od odnosa u samoj Uniji.

"Mnogo toga što se očekuje od Srbije odnosi se na dijalog sa Prištinom. Takođe, ono što smo čini mi se uvek sa radošću prihvatali su reforme, ponosni smo na reformu pravosuđa koju sprovodimo od januara prošle godine i nadamo se u maju Evropska komisija to da prikaže u izveštaju. Imamo još mnogo toga da uradimo u razvoju demokratije, ljudskih prava i sloboda, ali znam neke zemlje EU koje u tome nisu ispred nas, naprotiv", rekao je Vučić.

"Ono što smo rekli da ćemo da implementiramo - uradićemo, ja sam i predsednici Grčke rekao šta je Srbija spremna da uradi, a šta nije, nismo krili ni od koga, i evropski zvaničnici znaju da je reč Srbije mnogo važnija nego nečija druga reč, ili, usudiću se da kažem, nečiji potpis", rekao je Vučić.

On je istakao da je cilj ubrzanje evropskog puta, nastavak privlačenja investicija i smanjenje razlike u odnosu na razvijene zemlje.

Vučić je rekao da je sa grčkom predsednicom razgovarao o daljem infrastrukturnom povezivanju sa tom zemljom i o daljem "energetskom povezivanju". On je precizirao da je dogovorena "kupovina određenih količina tečnog gasa" iz Grčke.

Prema njegovim rečima, Srbija će za narednu zimu imati rekordne zalihe od oko 700 miliona kubnih metara gasa ali je pitanje da li će i ta količina biti dovoljna.

Vučić je rekao da je sa sagovornicom pričao i o lakšem pristupu gasnom terminalu u Aleksandrupolisu nakon što Srbija i Bugarska budu izgradili interkonektor.

"Analizirali smo i političku situaciju u celom regionu jugoistočne Evrope i svetu, ali analizirali smo i naše bilateralne i ekonomske odnose i mogućnost saradnje u različitim sferema društvenog života. Srbija i Grčka su potvrdile privrženost i podršku principima povelje i rezolucije Ujedinjenih nacija, i teritorijalnom integritetu obe zemlje", kazao je Vučić.

Izvor: Beta

Foto: Beta