Na eventualnom referendumu o ulasku u EU, 44% građana Srbije glasalo bi za učlanjenje dok je 42% građana protiv članstva u Uniji, pokazuju rezultati istraživanja javnog mnenja koje je sproveo Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA).

Istraživanje sprovedeno krajem februara i početkom marta pokazalo je i da 43% ispitanika smatra da Srbija nikad neće postati članica EU.

Upitani šta bi bilo idealno rešenje za Kosovo, 38% ispitanika nije imalo odgovor a isti procenat građana naveo je da ne zna šta bi mogao biti realan ishod aktuelnih pregovora Beograda i Prištine.

Rezultati ankete pokazuju da 30% građana otvoreno kaže da ne zna šta podrazumeva evropski sporazum za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine dok njih 7% smatra da je to korak ka finalnom sporazumu.

Navodi se da većina građana, kad im se predstavi sadržaj predloga, ne smatra plan prihvatljivim dok bi takozvani francusko-nemački predlog prihvatilo 26% ispitanika a 20% bi prihvatilo nezavisnost Kosova u zamenu za obezbeđivanje boljeg položaja Srba na Kosovu i Metohiji.

"Građani koji trenutni predlog smatraju prihvatljivim, većinski vide priznavanje Kosova, podelu teritorije ili prihvatanje francusko-nemačkog plana kao realno, a nešto ređe i kao idealno rešenje pitanja Kosova", naveli su iz CRTA.

Upitani za strateški pravac koji bi Srbija trebalo da sledi, 44% ispitanika je navelo da se treba više okrenuti ka Zapadu a 43% smatra da Srbija treba da uspostavi "jače" veze sa Rusijom.

Građani percipiraju Rusiju kao najvažnijeg političkog (34%) i bezbednosnog (42%) partnera Srbije dok u Evropskoj uniji vide najvažnijeg ekonomskog partnera (44%).

"Politika sedenja na više stolica čini se najprihvatljivijom za većinu građana, među kojima ima tek 18% onih koji misle da bi Srbija trebalo u potpunosti da se opredeli za jednu ili drugu stranu", navodi se u rezultatima telefonske ankete sprovedene na reprezentativnom uzorku od 1.011 ispitanika sa teritorije Srbije osim Kosova i Metohije.

 

Izvor: Beta

Foto: EU