Specijalni izaslanik nemačke vlade za Zapadni Balkan Manuel Saracin izjavio je da je jasno da Rusija nije zainteresovana za mirno rešenje na Kosovu, ali da treba biti oprezan sa procenama koliki je stvarno njen uticaj.

"Relativno je jasno da Rusija nije zainteresovana za smirivanje. Ali ne da bi podržala Srbiju, nego zato što želi da EU bude zaokupljena konfliktom i da bi potkopala evropsku budućnost Zapadnog Balkana", rekao je Saracin za dnevnik Velt.

On je rekao da ipak treba biti "oprezan sa interpretacijama", jer se sada može čuti i da "ruski uticaj, posebno u Severnoj Mitrovici, dolazi direktno iz Moskve, znači ne više preko nekog trećeg".

"Sa druge strane, to može biti i dobar izgovor za srpsku vladu, jer može da kaže mi nemamo nikakve veze sa tim, to rade Rusi. To je pomalo kao Šredingerova mačka. Rusi jesu u tome. Ali koliko mnogo, ili koliko malo, to se na kraju krajeva ne može dokazati", rekao je Saracin.

Saracin je izrazio optimizam kada je reč o napretku u realizaciji sporazuma iz Ohrida.

"Ako sad uspemo da se obe strane stvarno angažuju na sprovođenju, imali bismo istorijsku mogućnost da postignemo jasan napredak", rekao je Saracin.

Prema njegovim rečima, iako još nema saglasnosti dve strane, na pregovaračkom stolu su se prvi put našli konkretni predlozi kako pomiriti srpske interese i državnu funkcionalnost Kosova, što je do sada uvek bilo "samo predmet teoretskih rasprava".

Upitan zašto se Srbija i dalje ne priklanja jasno EU, Saracin je ocenio da je uzrok to što mnogi politilčki akteri žele da sačekaju i svoje trateške odluke donesu tek kada budu znali ishod rata u Ukrajini.

"Mislim da je to pogrešan put, ovo je za mene trenutak kada treba da budemo jedinstveni i pokažemo nedvosmislenu privrženost zapadnim vrednostima, i to što je pre moguće.

On je dodao i da se ne brine za prijateljstvo Srpskih građana prema Nemačkoj na ekonomskom planu, "jer svako u Srbiji zna gde će zemlji biti bolje".

"Ali raspoloženje u narodu i spoljna politika mi zadaju glavobolju. Toliko je mnogo proruske propagande koja Srbiju sve više udaljava od Evrope", rekao je Saracin.

Na sugestiju novinara, on nije isključio mogućnost da Beograd koristi prijateljstvo sa Rusijom da bi sebi stvorio bolju pregovaračku poziciju, "sebi podigao cenu".

"Ali ja bi ipak ozbiljno shvatio ono što se dešava u srpskom društvu. Ja to primećujem u izveštavanju mnogih važnih srpskih medija i u tome koliko se mnogo neistina širi. Istovremeno, srpskom društvu nedostaje empatija za ljude u Ukrajini. I to, iako jako dobro znam da srpsko stanovništvo može odlično sa tim da saoseća", rekao je Saracin.

"Mi našim partnerima u Srbiji pružamo ruku, ali očekujemo i jasnu privrženost Evropi, evropskim vrednostima i Ohridskom sporazumu", rekao je nemački izaslanik.

Izvor; Dnevni evropski servis

Foto: Bundestag