Visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borel pridružio se zahtevu francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca da budu raspisani novi lokalni izbori na severu Kosova, da na njima učestvuju i Srbi i da se započne sa aktivnostima na osnivanju Zajednice opština sa srpskom većinom.

Borel je na Tviteru 1. juna uveče napisao da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom Kosova Vljosom Osmani i razgovarao o "opasnoj situaciji na severu Kosova".

On je naveo da je imao zajednički sastanak predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, ali i da je imao odvojene sastanke sa Vučićem i Osmani.

"Imamo tri jasna zahteva, a to su novi lokalni izbori odmah, obezbeđenje učešća kosovskih Srba u izbornom procesu, početak rada na osnivanju Zajednice opština sa srpskom većinom u okviru dijaloga pod okriljem EU", napisao je Borel.

"Ako se to ne uradi biće ozbiljnih posledica za naše odnose", dodao je Borel u poruci posle sastanka sa predsednicima Srbije i Kosova na margini skupa Evropske političke zajednice u Moldaviji.

Uz poruku na Tviteru priložene su slike na kojima se vidi kako se Borel odvojeno sastaje sa Osmani i Vučićem, kao i zajednički sastanak na kome su Osmani, Vučić zajedno sa Borelom, Makronom i Šolcom.

Pre Borela gotovo identičnu inicijativu predstavio je francuski predsednik Emanuel Makron u ime Francuske i Nemačke.

Makron je izjavio sinoć u Moldaviji da su Pariz i Berlin apelovali na Srbiju i Kosovo da što pre budu organizovani novi lokalni izbori u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova i da na njima učestvuju predstavnici Srba.

Predsednik Srbije je na instagramu saopštio da je u Kišinjevu razgovarao sa Makronom i Šolcom o ponovnoj eskalaciji nasilja na Kosovu i o regionalnoj i globalnoj situaciji i evropskoj budućnosti Srbije.

On je napisao da je sa sagovornicima "imao težak razgovor o ponovnoj eskalaciji nasilja na Kosovu i Metohiji", te da je istakao "neophodnost ulaganja dodatnih zajedničkih napora u deeskalaciju situacije i nastavak razgovora".

Istakao je, prema sopstvenim rečima, "i ključnu ulogu Srbije u očuvanju mira i nastojanjima da se sva otvorena pitanja rešavaju putem dijaloga, a ne, kako je kazao, putem provokacija i neodgovornih jednostranih poteza.

"Ponovio sam pozicije naše zemlje i u pogledu najvažnijih globalnih geopolitičkih dešavanja i naglasio da Srbija ostaje dosledan i pouzdan partner u očuvanju regionalnog mira i stabilnosti, vođena prevashodno nacionalnim i državnim interesima", naveo je Vučić.

Premijer Kosova Aljbin Kurti, koji nije bio na samitu u Moldaviji, najavio je mogućnost novih izbora na severu Kosova posle razgovora sa američkim zvaničnicima.

"Uklanjanje nasilne rulje ispred zgrada opština i puna primena Briselskih sporazuma put su ka deeskalaciji do novih izbora", objavio je Kurti na Tviteru 1. juna uveče, posle razgovora sa američkim senatorima Krisom Marfijem, Pitom Riketsom i Džin Šejhin.

Kurti je nove izbore u opštinama na severu Kosova prethodno pomenuo i posle razgovora sa zamenikom Saveta za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Džonatanom Fajnerom.

"Zahvalio sam mu na pozivu i obećao da ću raditi sa SAD na deeskalaciji tenzija. To zahteva hitan prekid nasilja rulje koju sponzoriše Beograd nad službenicima obezbeđenja do novih izbora u tim opštinama", objavio je Kurti na Tviteru.

I predsednica Kosova Vjosa Osmani je 1. juna uveče u Kišinjevu izjavila da su vlasti Kosova spremne da razmotre zahtev lidera Francuske i Nemačke za održavanje novih lokalnih izbora u četiri opštine na severu Kosova.

"To se ne radi odmah, ali tu su zakonske procedure koje građanima omogućavaju da odluče da li žele izbore", kazala je Osmani posle zajedničkog sastanka sa Makronom i Šolcom na samitu Evropske političke zajednice.

"Na kraju sastanka sa (predsednikom Francuske Emanuelom ) Makronom i (nemačkim kancelarom Olafom) Šolcom, oni su predložili da se neformalno razgovara sa predsednikom Srbije", kazala je Osmani u intervjuu za RTK .

Prema njenim rečima, prisustvovao je i visoki predstavnik EU Žozep Borel.

"Imali smo zajednički sastanak oko deset minuta, gde se još jednom pokazalo da Vučića ne zanimaju ni rešenja ni mir, već da je u stvari glavni izvor nestabilnosti u celom našem regionu", kazala je Osmani.

Ona je rekla da će nastaviti da radi sa partnerima (Kosova) - Nemačkom, Francuskom i sa SAD kao ključnim saveznikom ali i sa drugim zemljama na, kako je navela, nekim od pitanja koje predlažu Makron i Šolc.

Prema njenim rečima, nastaviće da radi i na onome što je državni sekretar SAD Entoni Blinken, takođe predložio.

Dodala je da su pred Kosovom "možda lokalni izbori na severu".

Rekla je da je u početku došlo do trojnog sastanka nje sa Makronom i Šolcom i da je to bio predlog zvaničnika Francuske i Nemačka, koji su na kraju tog sastanka insistirali da se razgovara sa predsednikom Srbije.

"...Jasno sam stavila do znanja da ne pregovaram jer se pregovori vode u Briselu i Ustavni sud (Kosova) je jasno definisao ko vodi te pregovore", rekla je ona.

Dodala je da kao predsednica Kosova poštuje predlog saveznika, koji su, kako je ukazala, "dali i daju mnogo za stabilnost Kosova i regiona".

"Sedeli smo i razgovarali. Pre njih sam tražila od Vučića da skloni vojsku sa granice, da ukloni kriminalne bande sa Kosova. Da sprovede dugu listu sporazuma koje nije sproveo", prenela je ona.

Ona je rekla da Vučić "nema odgovor" i, kako je kazala, "kao i obično odmah su usledile optužbe i mnoge druge stvari".

Osmani je rekla i da je jasan zahtev Nemačke i Francuske, da se, kad god budu organizovani izbori, "Srbima ne zabranjuju učešće i da se ne vrši pritisak na njih da ne učestvuju na izborima". Prema njenim rečima, ni na ovaj zahtev Vučić nije imao odgovor.

"Dakle, oni moraju da učestvuju i biraju gradonačelnike koje žele i da se postaraju da se njihova prava poštuju preko predstavnika koje biraju", rekla je Osmani, ne isključujući tu meru kao rešenje za smirivanje situacije.

Kazala je da zakoni Kosova dozvoljavaju nove izbore ako određeni procenat građana koji su na biračkom spisku pokrene takav proces.

Izvor: Beta

Foto: Tviter