Predsednica Mađarske Katalin Novak i predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisali su 20. juna na Paliću zajedničku političku izjavu o osnivanju Strateškog saveta za saradnju Srbije i Mađarske.

Posle prve sednice Saveta za startešku saradnju na Paliću na kojoj su učestvovali i mađarski premijer Viktor Orban, srpska premjerka Ana Brnabić i članovi dve vlade, potpisano je 12 bilateralnih dokumenata o saradnji.

Ministri spoljnih poslova Ivica Dačić i Peter Sijarto potpisali su sporazum o saradnji Nacionalne generalne direkcije za strance Mađarske i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, sporazum dve vlade o izmenama i dopunama Sporazuma o kontroli graničnog saobraćaja u drumskom, železničkom i vodenom saobraćaju i Protokol o "kolokaciji" u Ambasadi Srbije u Kinšasi.

Sijarto koji je i ministar spoljne trgovine potpisao je sa srpskom ministarkom rudarstva i energetike Dubravkom Đedović Memorandum o razumevanju o izgradnji naftovoda Mađarska - Srbija.

Potpisani su i Sporazum Srbije i Mađarske o razmeni i uzajamnoj zaštiti tajnih podataka, Godišnji plan rada za 2022-2023. godinu na osnovu memoranduma dve vlade o razumevanju o stručnoj pomoći za pregovore o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, Sporazum dve vlade o unapređenoj strateškoj saradnji u oblasti odbrane, Memorandum o razumevanju ministarstava poljoprivrede dve zemlje o modernizaciji i digitalizaciji u oblasti poljoprivrede.

Takođe je potpisan Sporazum vlada Srbije i Mađarske o saradnji u razvoju i unapređenju putne infrastrukture, Izjava o nameri o elektronskoj razmeni podataka Uprave carina Srbije i Nacionalne poreske i carinske uprave Mađarske i Ugovor o osnivanju zajedničke firme za trgovinu gasom - društva Serbhungas sa ograničenom odgovornošću u Novom Sadu.

Predsednica Mađarske Katalin Novak izjavila je da su Srbi i Mađari "dva naroda koji su suvereni i poštuju se", te da postoji volja i konkretni planovi za saradnju.

Ponovila je da Srbija može od Mađarske da računa na podršku kada je reč o evrointegracijama i istakla da donošenje strateških odluka znači da dve strane misle dugoročno.

Govoreći na konferenciji za medije na Paliću rekla je da prati razvoj situacije u Ukrajini i da se traži način kako da se postigne mir, ali da "naša paznja međutim ne sme da nas dovede u situaciju da zanemarimo Zapadni Balkan i treba da učinimo sve da ovaj region ostane stabilan".

Novak je ponudila saradnju Srbije i Mađarske u oblasti demografije, navodeći da se u Mađarskoj u poslednjih 10 godina povećava broj brakova i dece, da natalitet raste, te "možemo da podelimo iskustva u toj oblasti, a interesovanje sa srpske strane postoji".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da danas potpisani sporazum o saradnji u oblasti odbrane i bezbednosti između Srbije i Mađarske pokazuje da dve države imaju "najbliže odnose".

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, predsednicom i premijerom Mađarske Katalin Novak i Viktorom Orbanom kazao da je Mađarska članica NATO a da Srbije nije, te da, kako je  naveo "Srbija planira da čuva svoju vojnu neutralnost".

Vučič je podsetio i da je Mađarska članica EU a da Srbije nije i , kako je kazao "bar nije još".

"Ali smo došli do takvog nivoa međusobnih odnosa da u jednoj tako važnoj i teškoj stvari za saradanju - užasno teškoj možemo da budemo najbliži i da sarađujemo ", kazao je on.

Kazao je i da su odnosi Srbije sa Mađarskom na istorijskom maksimumu, te se zahvalio predstavnicima Mađarskie koji su, kako je kazao, u evropskim telima uvek uz Srbiju.

"Šta god da se dešava, znam da će Mađari biti uz nas i pokazati poštovanje prema srpskim prijateljima, a mi ćemo biti lojalni, iskreni prijatelji", rekao je Vučić.

Ukazao i na odlične ekonomske odnose dve države, te precizirao da trgovinska razmena iznosi 3,65 milijardi evra, što je, kak oje naveo, gotovo pet puta više nego pre 10 godina.

Vučić je zahvalio Mađarskoj i na pomoći u vezi skladištenja gasa, te kazao da se se radi i raznim projektima poput brze pruge Beograd-Budimpešta.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da Srbija samo sa Mađarskom ima Strateški savet za saradanju što pokazuje da su odnosi dve države "na istorijskom nivou".

"Toliko su danas bliski naši odnosi i to je nešto na čemu će Vlada Srbije predano i marljivo da radi,... u političkim, ekonomskim, kulturnim oblastima i u svakom smislu", kazala je Brnabić.

Izvor: Beta

Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević