Fronteks će utrostručiti broj svojih službenika u Bugarskoj, na spoljnim granicama Evropske unije prema Turskoj i Srbiji, izjavio je direktor Agencije za graničnu i obalnu stražu Evropske unije Hans Lajtens.

Lajtens je u Bugarskoj, prilikom obilaska graničnog prelaza Kapitan Andreevo prema Turskoj, rekao da će od 20. marta u tu zemlju biti upućeno još 500 do 600 službenika Fronteksa.

Lajtens je 29. februara prvi put posetio tu granicu, u pratnji bugarske ministarke unutrašnjih poslova Katlin Stojanov, javila je bugarska agencija BTA.

Kopnena granica Bugarske sa Turskom duga je 259 kilometara i od 2017. godine je u potpunosti ograđena bodljikavom žicom i opremljena termovizijskim kamerama.

Međutim, ilegalni migranti koji je pređu najčešće nastavljaju put, pokušavaju da pređu granicu Bugarske prema Srbiji, dugu 341 kilometar, i da zatim produže prema bogatijim državama EU, prenele su agencije.

Stojanov je rekla da je prethodno na sastanku šef Fronteksa pozitivno ocenio napredak Bugarske u oblasti suzbijanja ilegalnih migracija.

Ona je rekla da je u prvim mesecima ove godine zabeleženo oko 70% više pokušaja ilegalnih prelazaka granice iz Turske nego u istom periodu prošle godine. Dodala je i da je Lajtens podržao ulazak Bugarske u zonu Šengena do kraja 2024. godine.

Lajtens je, kako se navodi, istakao da je poštovanje ljudskih prava stranih državljana jedno od ključnih pitanja, i izrazio zadovoljstvo informacijom da bugarska pogranična služba nastoji da se toga i pridržava. On je rekao i da će među novim osobljem Fronteksa koje bude upućeno u Bugarsku biti i stručnjaci za ljudska prava.

Katlin Stojanov je rekla da su slučajevi primene preterane sile prema migrantima postali izuzetno reki, posebno u 2023. u odnosu na 2021. i 2022. godinu, i da je prošle godine prijavljeno samo pet takvih slučajeva, koji su rezultirali i disciplinskim postupcima i kaznama.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Fronteks