Kao što su se mnogi nadali, Evropska komisija je 12. marta dala preporuku za početak pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom (BiH). Tu odluku, koju treba da podrži i svih 27 lidera EU, neki smatraju "nezasluženom". Šta je motivisalo tu odluku i šta ona znači za budućnost zemlje?

BiEPAG reacts: Marika Đolai za Savetodavnu grupu za javnu politiku Balkan u Evropi

Evropska komisija obrazložila je odluku navodeći evidentan napredak u reformama koji je BiH napravila. Međutim, Zakon o sprečavanju sukoba interesa, koji dopunjava ranije usvojeni Zakon o sprečavanju pranja novca i terorizma, tek je pre nekoliko dana "proguran" u Savetu ministara. Iako je sam zakon upitan, prevladali su drugi razlozi.

Prvo, bila je to poslednja prilika da se BiH dovede u fazu otvaranja pristupnih pregovora sa EU pre predstojećih izbora za Evropski parlament u junu 2024. i imenovanja nove Komisije koja možda neće biti sklona da nastavi trenutni zamah proširenja.

Drugo, svi su zabrinuti zbog secesionizma Republike Srpske, Dodikovog kontinuiranog angažmana sa Rusijom i njenim pristalicama, poput Lukašenka, i malignog angažmana stranih aktera u toj maloj ali geopolitički strateškoj zemlji. Ove bojazni, kombinovane sa željom za stabilnošću u tom delu Evrope, sigurno su doprinele odluci Evropske komisije. Takođe je to jasan signal da nema kompromisa sa suverenitetom i teritorijalnim integritetom BiH.

Iznenađujuće, nedavno je došlo do značajnog zaokreta u javnom diskursu Republike Srpske uz usvajanje dva državna zakona. U veoma ispolitizovanoj izjavi prošle nedelje, Dodik se založio za  otvaranje pregovora o pristupanju EU i osudio aktere EU koji navodno koriste proces da otuđe i kazne RS. Malo je toga što pokazuje da on zaista doživljava BiH kao jedinstvenu državu ali mu je sada, sa približavanjem EU, ostalo manje manevarskog prostora.

Napredak na putu pristupanja EU nosi nove obaveze i zahteve za državnu vlast i institucije BiH. Ako bude pratila svoj tempo reformi i put ostalih pet kandidata i potencijalnih kandidata sa Zapadnog Balkana, do članstva neće doći skoro. Ako odluči da usvoji brzi pristup Ukrajine i Moldavije i zakopa političke sukobe, BiH ima potencijal da predvodi trku na inače veoma složenom putu pristupanja EU. Aktuelna državna vlast je već pokazala ambiciju i otpornost, zaslugom građana BiH.

Izvor: BiEPAG/DES

Foto: Marika Djolai/Iks