Izbori u Severnoj Makedoniji doneli su dve značajane promene - povratak VMRO-DPMNE na vlast, koja je pobedila i na predsedničkim i na parlamentarnim izborima. Pored toga, prvi put za 16 godina (22, ako zanemarimo vladu 2006-2008.) DUI bi trebalo da zauzme mesta opozicije u parlamentu. Zarad demokratije u zemlji, neophodno je imati DUI kao opoziciju vladi koju će predvoditi VMRO-DPMNE.

BiEPAG blog: Ljura Položani, istraživačica na Univerzitetu u Gracu

Najpre, VMRO-DPMNE nema dobre rezultate u upravljanju. Njihov pad sa vlasti došao je na kraju građanskih pokreta mobilisanih zbog njihove zloupotrebe vlasti i dvogodišnje političke krize. Sa 58 mandata u parlamentu, njihova pozicija u vlasti je stabilna i držaće vlast. Za razliku od vlade predvođene SDSM pre njih, oni ne zavise od koalicionih partnera tako da mogu da izaberu VLEN, partiju etničkih Albanaca koja je druga po snazi u tom biračkom telu, da vlada s njima. Međutim, VLEN će verovatno imati manje moći od DUI i manje nego što su partije koje su sada u koaliciji imale u vladi SDSM, što će značajno izmeniti vladin modus operandi. Prerano je reći kojim putem će ići ova promena, ali je bojazan da bi moglo da krene po zlu opravdana, posebno ako se ima u vidu da VMRO-DPMNE tek treba da se interno reformiše.

Ovde dolazi DUI kao opozicija. Oni su dobili 19 mesta u parlamentu i druga su (da, druga) partija u zemlji i samim tim potencijalni lider opozicije. SDSM je dobio 18 mesta a Levica i novajlija ZNAM po šest. Levica i ZNAM nisu prijatelji ni DUI, ni SDSM, što čini opoziciju prilično rascepkanom. DUI mora da vodi snažnu opoziciju sarađujući sa buvšim partnerom u vladi SDSM kako bi mogao da obezbedi značajnu opozicionu snagu u parlamentu. Ako do koalicije sa VLEN dođe kako je zamišljeno (moglo bi doći do problema), nova vlada imaće 71 od 120 mesta. Potreba za snažnom opozicijom, ako ne brojem, onda naporima, važnija je nego ikad, s obzirom da je kada je poslednji put VMRO-DPMNE takvu većinu imao sa DUI, sa 80 poslaničkih mesta posle izbora 2014, Severna Makedonija ubrzo ušla u političku krizu. Ovaj tekst nije zbog toga da priziva i podstiče propast, već da ukaže na lekcije iz prošlosti i pozove da se demokratija ne shvata olako.

Na kraju, za DUI će biti dobro da bude u opoziciji. Moraju ponovo da se fokusiraju i reformišu. Njihova dugovečnost u vladi za posledicu ima da je više tržišna nego politička partija. Evidentno je da albanskim glasačima treba alternativa koja im, nažalost, nije ponuđena na ovim izborima. Ali Ahmeti treba da sluša i radi na reformama partije ako želi da pobedi na narednim lokalnim izborima koji će biti prvi test. Oni (DUI) su bili meta na ovim izborima a VMRO-DPMNE i VLEN su mobilisali anti-DUI raspoloženje. Ako DUI želi da predstavlja etničku nevećinsku zajednicu u Severnoj Makedoniji, opozicija je jedanko vredno mesto sa kojeg to može učiniti i pokazati građanima da su njihovi interesi na prvom mestu.

P.S. Kao feministikinja, osećam da neko očekuje da komentarišem i predsedničke izbore, odnosno to što je Severna Makedonija dobila predsednicu prvi put. Čestitam.

Međutim, među feministkinjama glasovi su tihi jer Gordana Siljanovska Davkova ne zastupa nikakve principe ili vrednosti feministkinja. Njena retorika kao poslanika i predsedničkog kandidata često je počivala na jeziku i politici isključivanja. Ostaje da se vidi kojim će putem izabrati da krene kao predsednica.

Izvor: BiEPAG

Foto: Shutterstock.com