Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borel izjavio je 14. jula u Podgorici da trenutna geopolitička situacija čini integraciju Zapadnog Balkana još većim strateškim prioritetom i geopolitičkim imperativom.

Na zajedničkoj konferenciji za medije sa komesarom za susedstvo i proširenje Oliverom Varhejijem i crnogorskim premijerom Dritanom Abazovićem, Borel je kazao da tekuća politička pitanja ne treba da skrenu pažnju sa reformske agende i evropskog puta.

Borel je predsedavao Savetu za stabilizaciju i pridruživanje EU i Crne Gore, koji je prvi put održan na Zapadnom Balkanu.

"Bilo je važno da se građanima regiona pokaže posvećenost zajedničkoj budućnosti u EU", kazao je on.

On je, govoreći o Crnoj Gori, kazao da fokus svih stranaka treba da budu na evropskim reformama, i da ne treba da bude išta važnije od evropskog puta, naročito u trenutku kad Crna Gora može da bude predvodnica.

"Imate potencijal da budete uspešna priča jer su brojna pooglavlja otvorena i vreme je za drugu fazu", kazao je on.

On je dodao da EU očekuje da Crna Gora ugasi šemu zlatnih pasoša (ekonomsko državljastvo) i uskladi svoju viznu politiku sa EU.

"Svima nam treba iskreno angažovanje i izgradnja konsenzusa. Druga tekuća politička pitanja ne treba da skrenu pažnju sa reformske agende. Ako pogledate širi okvir, pored Crne Gore, vidimo koliko se svet promenio od ruske agresije na Ukrajinu. U pitanju je veliki izazov za nas i zahvalani smo Crnoj Gori i cenimo što više od deceniju imate usklađenu spoljnu politiku. To je jedan od najjačih signala crnogorske posvećenosti Evropskoj uniji koji dokazuje da se ne radi samo na rečima", rekao je Borel.

Upitan da li politička nestabilnost može usporiti put Crne Gore ka EU, Borel je rekao da nije na njemu da komentariše aktivnosti političkih partija.

"Naravno, znamo što se dešava. Ali imam poruku - svi politički akteri i institucije treba da se fokusiraju na reforme i nastave da zajedno rade u konstruktivnom duhu a najviše u interesu građana. Ne mogu da ulazim u detalje ko je šta uradio ili šta će se desiti. Mora se svima u Crnoj Gori uputiti zahtev da su najvažnija stvar za vas EU reforme", rekao je Borel.

Komesar za proširenje Varhelji kazao je odgovarajući na isto pitanje, da Crna Gora već gubi dragoceno vreme.

"Ovih dana vreme nije nešto što možete da gubite. Molim vas, znam da je politički život ovde živopisan, stalno otkrivamo neke nijanse, ali radite to na način da u međuvremenu ostvarujete rezultate u vašem ključnom interesu", rekao je Varhelji.

On je kazao da se razgovaralo i o Ekonomskom i investicionom planu.

"Njime Evropa želi da ubrza integracije. Crna Gora bi mogla biti jedan od najvećih korisnika, kroz izgradnju puteva, železnica... Taj regionalni plan treba celom regionu da donosi dobrobiti", rekao je.

Varheji je dodao da su razgovarali i o pitanjima energetske bezbednosti.

"Evropa može da pruži ogromnu pomoć u svim ovim izazovoma - 1,3 milijarde evra bi moglo biti uloženo u ovu zemlju u svrhu prevazilaženja teškoća, ali je potrebno ostvarivanje rezultata. Uprkos ratu u Evropi, dobri su izgledi za Crnu Goru. Evropa je ovde i sprovodi ono što je obećala", poručio je Varheji.

Premijer Abazović je rekao da Crna Gora ima samo jedan spoljnopolitički prioritet - članstvo u EU.

"Do nas je, moramo završavati svoje domaće zadatke i verovati da ćemo tako poslati najbolju poruku i našim partnerima u EU i državama koje pretenduju da budu deo. Mi sebe, osim u familiji evropskih država, ne vidimo nigde drugo. Želimo da širimo evropski duh u Crnoj Gori i da sa partnerima u ovim složenim vremenima pokušamo da na najbolji način pokažemo konstruktivnost", rekao je Abazović.

On je izrazio nadu da će se naći dovoljno političke mudrosti da se "san brojnih građana dovede do kraja".

Izvor: Beta

Foto: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore