Mešovita komisija za istorijska i obrazovna pitanja Severne Makedonije i Bugarske preporučila je da se u dve zemlje zajednički slave Ćirilo i Metodije, Naum Ohridski i Kliment Ohridski i car Samuilo.

Protokol sa prvog sastanka Međuvladine komisije Severne Makedonije i Bugarske za sprovođenje Dogovora o dobrosusedstvu, koji je potpisan 10. juna 2019, i do sada usaglašene preporuke istorijsko-obrazovne komisije istovremeno su objavila ministarstva spoljnih poslova dve susedne zemlje.   

Mešovita komisija je usaglasila pet preporuka za udžbenike istorije u osnovnim školama za peti razred u Bugarskoj i za šesti  razred u Severnoj Makedoniji, koje se odnose na antički period.

Objavljivanje preporuka usledilo je nakon potpisivanja drugog međuvladinog Protokola za sprovođenje dogovora o prijateljstvu, koji je deo paketa francuskog predloga za početak pristupnih pregovora Severne Makedonije sa EU.

Kopredsedavajući zajedničkoj istorijskoj komisiji ispred Severne Makedonije Dragi Đorgievski je objasnio da su usaglašene preporuke za zajedničko obeležavanje ličnosti iz Srednjeg veka – sveslovenskih prosvetitelja Ćirla i Metodija, svetog Klimenta, svetog Nauma i cara Samuila, kao i preporuke za udžbenike u osnovnim školama koje tretiraju antički period.

"Dakle, radi se o tekstovima za zajedničko obeležavanje koji su identični – i makedonska i bugarska verzija, tekstovi kojima preporučujemo dvema vladama na određene godišnjice ili jubileje da zajedno odaju počast ovim istorijskim ličnostima", rekao je on povodom preporuka koje su objavljene četiri godine nakon početka rada komisije.

Zajednička komisija u preporukama za zajedničko slavljenje cara Samuila navodi da je "vladar velike srednjovekovne države, koji veći deo savremene istorijske nauke smatra za Bugarsko carstvo sa centrom na teritoriji današnje Severne Makedonije".

"Ono obuhvata značajan deo zemalja i stanovništva Balkanskog poluostrva. Car Samuilo i njegova dramatična sudbina su simbol zajedničke istorije koju dele dve moderne države Republika Severna Makedonija i Republika Bugarska", navodi mešovita istorijska komisija, koja je formirana prema Dogovoru o prijateljstvu.

Đorgievski je istakao da se preporuke za izmene istorijskih udžbenika uopšte ne dotiču pitanja identiteta, već su više posvećene izbegavanju mitologizacije tog antičkog perioda u obrazovanom sistemu obe strane i izbegavanju današnje nacionalne perspektive savremenih naroda i država u antici.

"Smatramo da će iz tog aspekta preporuke unaprediti udžbenike istorije u obe zemlje", rekao je makedonski kopredsedavajući zajedničkoj istorijsko-obrazovnoj komisiji.

Izvor: Beta

Foto: Beta/VLADA SEVERNE MAKEDONIJE