Evropska komisija 6. oktobra je u novom izveštaju o migraciji i azilu istakla da je ključno da partneri sa Zapadnog Balkana usklade svoje vizne politike sa EU.

"Izveštaj o migraciji i azilu za 2022: Usvajanje Pakta o azilu i migracijama ostaje ključno za trajni napredak" ukazuje na razvoj situacije i identifikuje ključne izazove ističući potrebu za daljim napretkom ka odgovornom i pravednom sistemu upravljanja migracijama u EU.

U izveštaju se navodi da je ove godine registrovano posebno snažno povećanje broja dolazaka na zapadnobalkanskoj ruti, što se pripisuje brojnim faktorima, uključujući ekonomski pritisak, rastuću inflaciju, nesigurnost duž sirijske granice, kao i većem broju ljudi koji dolaze avionom u Srbiju zbog bezviznog režima.

Podseća se da je za osam meseci 2022. otkriven 86.581 nelegalni prelazak granica duž zapadnobalkanske rute, što je gotovo tri puta više nego u isto vreme 2021. i više nego deset puta više nego u istom periodu 2019.

Navodi se da je uglavnom reč o državljanima Sirije, Avganistana i Turske.

Ističući ključni značaj usklađivanja vizne politike, Komisija je navela da se ovim pitanjem bavi sa relevantnim partnerima sa Zapadnog Balakana na bilateralnom nivou, u okviru mehanizma suspenzije viza i u okviru procesa proširenja.

Navodi se i da su Komisija i Fronteks, kao i druge agencije EU, aktivne duž cele migrantske rute i pružaju podršku članicama EU.

Dalje se navodi da Komisija nastavlja sa redovnim sastancima sa svim partnerima duž zapadnobalkanske rute u formatu sastanaka lidera o prispeću izbeglica preko te rute koji je uspostavljen 2015.

Podseća se i da je potpredsednik Evropske komisije Margaritis Shinas najavio niz poseta zapadnobalkanskim partnerima EU sa ciljem da bolje razume situaciju na terenu i ispita kako da se reši u duhu saradnje.

Shinas je pre neki dan bio u Skoplju a danas je u Beogradu. Narednih dana posetiće, kako je najavio na svom Tviter nalogu, Tiranu i Sarajevo.

Shinasova poseta partnerima regiona realizuje se uoči sastanka Saveta EU za pravdu i unutrašnje poslove 14. oktobra.

Pre toga će se evropska komesaka za unutrašnje poslove i migracije Ilva Johanson sastati sa članicama EU koje su najviše pogođene nelegalnim migracijama.

Zbog znatnog rasta broja dolazaka, Komisija je u septembru odlučila da aktivira mrežu EU za bolju spremnost za migracije i upravljanje krizom (Blueprint).

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/MUP SRBIJE