Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen 28. oktobra posetiće Beograd u okviru turneje po Zapadnom Balkanu s ciljem da "naglasi solidarnost s regionom", rešenost da se ostvari program investicija u to područje, kao i da se potvrdi "evropska perspektiva" i nastavak pregovora o članstvu.

To je 24. oktobra u Briselu izjavio portparol Evropske komisije Erik Mamer koji je istakao da je predsednica EK već saopštila da će Zapadni Balkan biti uključen u EU mehanizam za grupne kupovine gasa.

Portparol EK je predočio da će Ursula fon der Lejen takođe podvući "rešenost EU da nastavi saradnju sa Zapadnim Balkanom o svim strategijskim pitanjima i ključnim stvarima u igri, naročito kad je reč o zalogu onoga što predstavlja rat Rusije u Ukrajini".

Mamer je ukazao na to da se sada odnosi EU-Zapadni Balkan razvijaju "u veoma posebnom kontekstu niza uzastopnih kriza, poput pandemije korona virusa i, naravno, rata u Ukrajini".

Ursula fon der Lajen je, rekao je on, u nedavnom govoru u Evropskom parlamentu u Strazburu s tim u vezi istakla da će "Zapadni Balkan biti uključen u grupne EU kupovine gasa".

"Poruka predsednice EK regionu će biti u znaku solidarnosti Evropske unije s regionom, angažovanja EU u odnosu na Zapadni Balkan, posebno kad je reč o ostvarivanju programa investicija u to područje", zaključio je portparol Mamer.

Ursula fon der Lajen će 26. oktobra doputovati u Skoplje, 27. oktobra će boraviti u Prištini i Tirani, 28. oktobra  u Sarajevu i Beogradu, a 29. oktobra će posetiti Podgoricu.

Izvor: Beta

Foto: EK