Savet Evropske unije odlučio je 18. novembra da odobri otvaranje pregovora sa četiri zemlje Zapadnog Balkana o proširenju sporazuma o saradnji sa Evropskom agencijom za graničnu i obalsku stražu (Fronteks).

Evropska komisija će sada moći da počne pregovore sa Srbijom, Albanijom, Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom o novom mandatu Fronteksa, koji će njegovim pripadnicima dati izvršna ovlašćenja, kao što su granične kontrole i registracija osoba, saopštio je Savet EU.

Novi sporazumi će omogućiti Fronteksu da pomaže tim zemljama u upravljanju migracijskim tokovima, borbi protiv ilegalne migracije i suzbijanju prekograničnog kriminala, navodi se u saopštenju Saveta.

Kako je ranije saopštila Evropska komisija, novi pravni okvir treba da omogući razmeštanje službenika Fronteksa i na unutrašnjim granicama u regionu i da im poveri izvršna ovlašćenja što će "pružiti bolju podršku i osnažiti saradnju u upravljanju granicama na Zapadnom Balkanu".

Prema postojećim sporazumima EU sa Albanijom, Crnom Gorom i Srbijom, Fronteks je mogao samo da sprovodi zajedničke operacije i da šalje timove u regione zemalja koje se graniče sa EU. Sa BiH se takođe pregovaralo pod sličnim uslovima, ali sporazum nije potpisan.

Severna Makedonija je 26. oktobra potpisala sporazum sa Fronteksom, što je prvi takav sporazum Evropske komisije i Severne Makedonije na makedonskom jeziku. Taj sporazum o upravljanju granicom s Fronteksom godinama je blokirala Bugarska koja ne priznaje makedonski jezik kao samostalan.

“Migracijski izazovi na zapadnobalkanskoj ruti ne počinju na granicama EU. Saradnja sa našim partnerima, uključujući raspoređivanje osoblja Fronteksa, od suštinske je važnosti za rano otkrivanje i zaustavljanje neregularnih migracijskih kretanja”, izjavio je Vit Rakušan, ministar unutrašnjih poslova Češke koja predsedava EU.

On je dodao da će to će unaprediti zaštitu spoljnih granica EU i doprineti naporima koje zemlje Zapadnog Balkana ulažu u sprečavanje krijumčara da njihove teritorije koriste za tranzit.

Evropska komisija je 25. oktobra usvojila preporuku Savetu EU da odobri početak pregovora sa Albanijom, BiH, Crnom Gorom i Srbijom o novom mandatu i statusu evropske agencije za granice.

Komisija je usvojila i novi paket pomoći vredan 39,2 miliona evra iz pretpstupnog fonda IPA III za unapređenje kontrole i upravljanja granicama na Zapadnom Balkanu, i to u prvom redu uz pomoć specijalizovane opreme.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Evropska komisija