Za sada nema čak ni nagoveštaja konsultacija Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore o zajedničkom delovanju kada je reč o političkim pravcima koje formuliše EU, navodi se Indeksu regionalne saradnje zemalja Dejtonske četvorke - Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore za 2022.

Indeks, koji je predstavljen 9. decembra u Beogradu, sačinili su eksperti Igmanske inicijative, mreže nevladinih organizacija Dejtonskog četvorougla, i u njemu su predstavljeni rezultati saradnje te četiri zemlje u oblasti politike, društva i privrede u 2022. godini.

U indeksu se podseća da "Srbija još uvek nije pristupila režimu sankcija Rusiji" iako, kako je navedeno, "glasa zajedno sa evropskim i partnerima iz regiona u osudi agresije, referendumu u napadnutim delovima Ukrajine i za celovitost te zemlje".

Direktor Centra za regionalizam i predsednik Saveta Igmanske inicijative za Srbiju Aleksandar Popov je rekao da su u regionaloj saradnji "napravljena ne tri, nego 30 koraka unazad" i da je saradnja među državama regiona kao na početku 90-ih godina prošlog veka.

On je ocenio da "svaku šansu" koju imaju, četiri države regiona i propuste.

Napomenuo je da je Hrvatska, na "sreću njenih građana" ušla u EU, a da je Srbija još u "čekaonici ".

Pravnik Milan Antonijević, jedan od autora Indeksa, kazao je da je posle 24. februara, odnosno početka invazije Rusije na Ukrajinu, sve drugačije i da bi četiri države, ukoliko usaglase regionalnu politiku u toj oblasti sa politikom EU, mogle da pošalju drugačiju sliku.

Kazao je i da su u Indeksu tri oblasti - društvo, poiltika i ekonomija - detektovane kao najvažnije, te da je, u svemu tome,  "ključna reč" politička volja.

Prema njegovim rečima, jedna izjava predsednika ili premijera iz bilo koje od četiri države može da poništi benefite svih potpisanih bilateralnih sporazuma.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu je naglasio da je Igmanska incijativa pokušala da unese pozitivne promene u region, te ukazao da neophodna stvar za dijalog jeste "prihvatanje prošlosti".

Pohvaljajujući hrabar rad Igmanske inicijative, a posebno rad nevladinih organizacija u još težim 1990-im godinama, Bratu je rekao da su hrabrost i angažman i dalje potrebni, i to posebno kod mladih.

"Važno je da mladi ljudi budu ohrabreni da preuzmu odgovornost. Ali to me plaši. Jer je razlika između vas i mladih generacija da ste svim imali prijatelje u bivšoj jugolaviji, duboka prijateljstva. Mlade generacije to nemaju. A što se tiče mladih generacija na Kosovu, one više ne govore ni isti jezik, kao što su to njihovi roditelji", rekao je Bratu.

"I tako komunikacija postaje sve teža, separacija sve veća, a politički problemi nisu rešeni. To je recept za velike probleme u budućnosti", rekao je Bratu, koji je rekao da se izvinjava zbog toga što su njegove reči pomalo pesimistične, ali da treba biti realan, shvatiti kontekst i raditi na tome da se on popravi.

Bratu je izrazio nadu da će u EU znati da iskoriste izveštaj Igmanske inicijative pošto, kako je rekao, regionalni odnosi nisu tako ružičasti kada ih predstavlja individualna država, a za to odgovornost snose sve države regiona.  

Kao primere problema koji i dalje psotoje naveo je odnos prema srpskoj manjini u Hrvatskoj, i kontionuiranu glorifikaciju ratnih zločina u Srbiji, ali je dodao da slični problemi postoje u celom regionu Zapadnog Balkan.

On je kazao je da će OEBS nastaviti da "ohrabruje saradnju" u procesuiranju ratnih zločina u regionu, te ukazao i na problem reševanja stambenih pitanja za izbeglice.

Podsetio je da se Regionalni stambeni program, koga finansiraju EU, SAD i brojne druge države završava u junu 2023, te ocenio da stambeno pitanje za izbegličku populaciju do tada neće biti rešeno.

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za spoljne poslove Borko Stefanović rekao je da se "mnogi enititeti i države" nisu oslobodili nacionalizma i "omraze", kao ni "parohijalnih odnosa " i nacionalističkih taraba".

Stefanović, koji je i funkcioner Stranke siobode i pravde, ipak je dodao da se ekonomija pokazala kao "važna spona" u regionu.

Cilj istraživanja, kako je saopšteno je da, "kao izveštaj u senci", doprinese objektiviziranju izveštaja Evropske komisije o napretku tri zemlje koje su na putu ka EU, u oblasti koja se odnosi na regionalnu saradnju.

Izvor: Beta/Dnevni evropski servis

Foto: Beta