Operativni odbor Evropskog fonda za održivi razvoj plus (EFSD+) odobrio je novi paket sa 24 garantna programa za podršku investicija u zemljama susedstva i proširenja EU.

Očekuje se da uz tri garantna programa za Zapadni Balkan za podršku malim i srednjim preduzećima odobrena u decembru, nove garancije vredne 2,4 milijarde evra generišu investicije od 17 milijardi u prioritetnim sektorima.

Kako je saopštila Evropska komisija, prioritetni sektori uključuju obnovljivu energiju, digitalnu povezanost i konkurentnost privatnog sektora, u sklopu Ekonomskih i investicionih planova.

Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji rekao je da je odobravanje 24 programa garancija ključno za uspeh ambicioznih Ekonomskih i investicionih planova.

Rekao je i da će investicije u prioritetne sektore ključno doprineti ekonomskom rastu, otvaranju radnih mesta i unapređenju života građana u zemljama partnerima EU.

EFSD+, finansijski ogranak Instrumenta EU za susedstvo, razvoj i međunarodnu saradnju (NDICI) - Globalna Evropa, obezbeđuje garancije za ublažavanje rizika za investicije usklađene sa prioritetima EU u partnerskim zemljama Unije.

Evropske i međunarodne finansijske institucije, poput EIB, EBRD i nacionalnih razvojnih banaka EU, radiće zajedno sa Evropskom komisijom na stvaranju mogućnosti za ulaganja usklađena sa modelima Ekonomskog i investicionog plana za koja se očekuje da privuku privatne investitore.

Kada EU i ukupno 11 evropskih i međunarodnih finansijskih institucija potpišu sporazume o garancijama, ti entiteti imaće tri godine da generišu investicije u oblastima poput konkurentnosti privatnog sektora i agende za inovacije Zapadnog Balkana, energetske tranzicije i bezbednosti u Južnom susedstvu EU, crnomorske povezanosti u Istočnom susedstvu.

Očekuje se da garancije EU povećaju bankarsko finansiranje malih i srednjih preduzeća, kao i emitovanje zelenih obveznica u zemljama partnerima EU.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EK