Kandidatkinja za evropsku komesarku za proširenje Marta Kos rekla je da će, ako bude izabrana, raditi na traženju rešenja za bilateralne sporove kako ne bi kočili evropske integracije zemalja kandidata i da neće oklevati da preporuči korektivne mere u slučaju stagnacije ili nazadovanja u reformama.

U pisanom odgovoru na pitanja odbora Evropskog parlamenta, što je deo procesa izbora komesara, Kos je istakla da su bilateralna pitanja, bilo između samih zemalja kandidata ili sa državama članicama EU, izazvala značajna kašnjenja u prošlosti.

"Rešavanje blokada u procesu proširenja je centralni zadatak mog mandata. Ne poričući legitimnost zabrinutosti koja leži u osnovi tih sporova, oni se moraju brzo rešavati kako bi se izbeglo ometanje napretka partnera u procesu proširenja i podrivanje kredibiliteta procesa", navela je Kos.

Istakavši da je regionalna saradnja na Zapadnom Balkanu ključni element Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u i središtu Plana rasta, Kos je rekla da će se tokom mandata, ako joj bude potvrđen, baviti regionalnom integracijom, dobrosusedskim odnosima i pomirenjem.

"Verujem da ponovni fokus na njihovu EU perspektivu, postepena integracija sa EU kroz Plan rasta i regionalne inicijative kao što je Zajedničko regionalno tržište, mogu podsticajno delovati na povezivanje regiona i doprineti pomirenju i prevazilaženju pitanja nasleđa", napisala je Kos.

Što se tiče samog procesa proširenja, Kos je ocenila da je jednoglasna odluka država EU o prijemu novih članica "dobro shvaćena i potpuno opravdana", ali da se mora priznati "da uslov jednoglasnosti za svaki korak u procesu može usporiti stvari ako se čak samo jedna država članica protivi".

"Spremna sam da doprinesem razmišljanju o tome kako bi se procedure i procesi eventualno mogli prilagoditi i ubrzati za neke od međukoraka u procesu proširenja, uz poštovanje prerogativa država članica", navela je Kos.

Ona je istakla da će čvrsto podržavati pristup zasnovan na zaslugama, da ne postoje prečice do članstva, da će se svaka zemlja kandidat procenjivati pojedinačno i da će ukupan tempo pregovora zavisiti od napretka u oblastima vladavine prava, poštovanja ljudski prava, nezavisnosti pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Daću prioritet rigoroznom praćenju poštovanja vladavine prava i demokratskih standarda", navela je Kos i dodala da će preporučiti napredak u pregovorima sa svakom zemljom samo na osnovu opipljivog i kontinuiranog napretka u oblasti vladavine prava.

U slučaju bilo kakve ozbiljne ili duže stagnacije ili nazadovanja u sprovođenju reformi i ispunjavanju uslova procesa pridruživanja, Kos je rekla da "neće oklevati da preporuči državama članicama odlučne i proporcionalne korektivne mere".

"To bi moglo uključivati zamrzavanje pregovora o određenim poglavljima, odlaganje otvaranja novih poglavlja ili, u teškim slučajevima, obustavljanje čitavog pregovaračkog procesa. Održavanje integriteta procesa proširenja je ključno, osiguravajući da zemlje ne mogu jednostavno potpisati zakone na papiru, dok podrivaju demokratske principe u praksi", istakla je Kos.

Kos je dodala da civilno društvo i nezavisni mediji takođe imaju ključnu ulogu u praćenju napretka u sprovođenju reformi i da će ona raditi na obezbeđivanju nulte tolerancije prema svim oblicima nasilja, zastrašivanja ili uznemiravanja pojedinaca, grupa, organizacije civilnog društva, branilaca ljudskih prava ili novinara.

Istakavši da je trenutni geopolitički kontekst pomerio proširenje u prvi plan političkih prioriteta EU i potvrdio politiku proširenja kao ključni pokretač mira, slobode i prosperiteta u Evropi, Kos je rekla da će raditi na tome da EU bude spremna za nove članice, ocenivši da treba paralelno raditi na "produbljivanju i proširenju EU".

"U narednih pet godina, ako budem potvrđena kao komesar za proširenje, biću potpuno posvećena tome da što više zemalja u procesu proširenja dovedemo do tačke da budu potpuno spremne da preuzmu obaveze članstva u EU i završe pristupne pregovore. Ovo bi poslalo snažan signal naše posvećenosti proširenju i uverilo partnere da Unija ostaje pri svojim obećanjima", navela je Kos.

Kratkoročno gledano, dodala je, fokusiraće se na napredovanje svih kandidata na njihovom putu pristupanja, što bi konkretno uključivalo "na primer, zatvaranje poglavlja sa Crnom Gorom, otvaranje preostalih klastera s Albanijom i otvaranje klastera osnova sa Severnom Makedonijom, Ukrajinom i Moldavijom".

Kos je dalje navela da želi da osigura da su reforme koje sprovode kandidati za članstvo "trajne i nepovratne", pri čemu oni koji sprovedu reforme mogu da osete koristi, navodeći kao primer Plan rasta koji zemljama Zapadnog Balkana omogućava da dobiju dodatna finansijska sredstva ukoliko sprovedu ključne reforme.

Takođe je rekla da namerava da podstiče postepenu integraciju kandidata u ključne sektore ekonomije EU, a da će prioritet dati oblastima koje donose opipljive koristi građanima i preduzećima u EU i zemljama kandidatima, kao što su smanjenje troškova rominga i plaćanja i olakšavanje trgovine robom.

"Povezujući finansijsku podršku sa opipljivim napretkom, možemo ohrabriti partnere u proširenju da ostanu posvećeni ovim suštinskim reformama", ocenila je Kos.

Kandidatkinja za komesara za proširenje navela je da će njen prioritet biti učvršćivanje evropskog puta Ukrajine i Moldavije, kao i pokušaj da se osigura da Gruzija ostane na putu ka EU.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: X@RenewEurope