Samo trećina građana Severne Makedonije smatra da će njihova zemlja postati članica Evropske unije (EU), pokazuje istraživanje koje uradila agencija Market vižn za portal MKD.mk.

Kako pokazuje anketa objavljena 27. februara, samo 33,8% ispitanika misli da će Severna Makedonija postati članica EU, dok više od polovine ili 55,7% smatra da neće postati članica Unije.

Pozitivan stav o ustavnim amandmanima za upis Bugara u Ustav, što je uslov za nastavljanje pristupnih pregovora sa EU i početak otvaranja poglavlja, ima 20% makedonskih građana, dok negativan stav ima približno polovina ili 48,7%.

Istovremeno, od svih ispitanika koji nemaju pozitivan stav, 42% bi ipak bi podržalo te ustavne promene ako bi EU dala čvrste garancije za očuvanje makedonskog jezika i identiteta.

Osim porasta evroskepticizma, istraživanje koje je urađeno u prvoj polovini februara, pokazalo je i da skoro dve trećine (62,3%) građana smatra da se Severna Makedonija kreće u pogrešnom pravcu, 10% da ide u dobrom pravcu, a 24% da stoji u mestu.  

Polovina ili 51,1% ispitanika smatra da je najveći problem u Severnoj Makedoniji ekonomija i smanjena privredna aktivnost, navodi se u istraživanju.

Samo 20% ispitanika očekuje poboljšanje životnog standarda, dok skoro isti procenat (19,3%) očekuje da će aktuelni premijer do kraja mandata doneti poboljšanje u privredi, za razliku od dve trećine ispitanika koji to ne očekuju.

Nefunkcionisanje pravnog sistema, odnosno kriminal i korupcija, je najčešće pominjan problem i takav odgovor je dalo 21,4% ispitanika.

Anketa koju je za MKD.mk uradio Market vižn sprovedena je od 6. do 16. februara na reprezentativnom uzorku za Severnu Makedoniju od 1.200 ispitanika, korišćenjem CATI metode – telefonsko anketiranje uz pomoć kompjutera.

Izvor: Beta

Foto: EU