Šef diplomatije Severne Makedonije Bujar Osmani izjavio je 27. marta da je Zapadni Balkan posebno izložen strateškoj konkurenciji i zloćudnom uticaju trećih strana, koje pokušavaju da iskoriste slabosti i nedovršene evroatlantske integracije i ostvare svoje interese.

"Rešenje je u pojačanim demokratskim reformama radi jačanja otpornosti, ali i u jačanju i koordinisanoj saradnji NATO i Evropske unije u zaokruživanju evroatlantskih integracija regiona i kompletiranju demokratske transformacije", rekao je Osmani na NATO doručku, koji je organizovao povodom treće godišnjice članstva Severne Makedonije u Alijansi.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski je rekao da je "jasno da je evroatlantska orijentacija regiona neophodna u funkciji evropskog mira i stabilnosti, tako i u pravcu prosperiteta".

"Članstvom u NATO i početkom pregovora sa EU, konceptom ravnopravnog društva, hrabrim, ali državničkim odlukama kojima smo zaštitili identitetske odrednice i nacionalni identitet, funkcionalnim politikama dijaloga i razumevanjem, Republika Severna Makedonija je danas faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu", rekao je Kovačevski.

Kao specijalna gošća obratila se i ambasadorka Ukrajine Larisa Dir, koja je izrazila zahvalnost na pomoći koju Severna Makedonija pruža Ukrajini, istakavši da je to od "vitalnog značaja za ukrajinske branioce koji brane Ukrajinu i demokratske vrednosti po cenu sopstvenih života".

NATO doručkom su počeli Dani NATO u Severnoj Makedoniji, koji će trati do 4. aprila, kada se obeležava 74. godišnjica osnivanja Alijanse.

Godišnjica članstva u NATO obežena je zatim u Skoplju i pokaznim vežbama Armije Severne Makedonije i preletom savezničkih vojnih aviona.

Centralna svečanost je održana 27. marta u kasarni "Ilinden", koju su tokom pokaznih vežbi i aktivnosti jedinica Armije Severne Makedonije preleteli  borbeni avioni koji učestvuju u NATO misiji kontrole makedonskog neba "Er polising".

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski je istakao da je 27. marta pre tri godine njeova zemlja ostvarila jedan od strateških ciljeva, postala član najmoćnijeg vojno političkog saveza i "zapečatila svoju bezbednosnu budućnost"

"Trenutak nakon kojeg našu stabilnost niko ne može dovesti u pitanje. I od te tačke možemo samo napred, snažno i brzo. To je trenutak u kojem smo prestali da budemo tačka bezbednosnog dnevnog reda i seli smo za sto koji kreira Dnevni red za svetsku  bezbednost", istakao je Kovačevski.

On je najavio da će budžet za Armiju Severne Makedonije i odbranu naredne godine dostići 2% bruto domaćeg prozvoda, što predviđaju NATO standardi.

"Svaki denar koji ulažemo u modernizaciju armije je zaslužen, svako godišnje povećanje budžeta za vojsku i odbranu, koje je ove godine dostiglo 1,85%  BDP, a sledeće godine će dostići 2%, zasluženo je, kao i sva nova oprema koja modernizuje vojsku i sve pogodnosti koje smo obezbedili za svakog njenog  pripadnika", rekao je premijer Severne Makedonije.

Na centralnoj svečanosti povodom godišnjice članstva u NATO su govorili i ministarka odbrane Slavjanka Petrovska i načelnik Generalštaba Armije Severne Makedonije general-potpukovnik Vasko Đurčinovski.

 

Izvor: Beta

Foto: Vlada Severne Makedonije