Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je 28. avgusta u Sloveniji, na otvaranju Bledskog strateškog foruma, da Evropska unija treba da bude spremna da prihvati nove članice do 2030. godine.

"Ako želimo da budemo kredibilni, moramo razgovarati o rokovima. Dok pripremamo sledeću stratešku agendu EU, moramo sebi postaviti jasan cilj, moramo biti spremni, sa obe strane, do 2030. da se proširimo", rekao je Mišel na forumu koji se ove godine održava pod sloganom "Solidarnost za globalnu bezbednost".

Dodao je da će lideri EU o proširenju razgovarati na sledećim sastancima Evropskog saveta, te da pored država koje su već kandidati, očekuje da se ponovo razgovara i o BiH i Gruziji.

Paket proširenja Evropske komisije koji se očekuje u oktobru, dodao je, dobra je prilika da se istaknu konkretni detalji ubrzane integracije.

"Proširenje više nije san, vreme je da se krene napred. Ima još posla, biće teško, kompleksno, ponekad bolno i za kandidate i za EU", dodao je Mišel.

Pred neophodnih reformi, naveo je on, zemlje kandidati moraju da reše pitanja iz prošlosti da ona ne bi bila "uvezena u EU".

"Prošli konflikti ne smeju biti uvezeni u EU ili korišćeni kao sredstvo za blokiranje pristupanja komšija i budućih zemalja članica", istakao je Mišel.

Premijer Slovenije Robert Golob je na otvaranju skupa izjavio da je uspeh već samo prisustvo lidera svih država Zapadnog Balkana, te da se zbog rata u Ukrajini "menja zamah u kontekstu proširenja EU".

"Stvari se brzo menjaju, u narednih 12 meseci proces proširenja će dobiti novu perspektivu i pozivam vas sve da nastavite sa reformama, ali i da budete svesni transformacija u samoj EU. Moraćemo da reformišemo naše prcese u Uniji i zato kažem da to mora da se desi u narednih 12 meseci ili se neće dogoditi još dugo", rekao je on.

Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon izjavila je da su dva prioriteta za Sloveniju zaustavljanje rata u Ukrajini i proširenje EU na Zapadni Balkan.

Evroskeptici i tragični optimisti

Srbija je evroskeptična, ali nema "plan B", Albanija "tragično optimistična" iako evrointegracija ide sporo, dok je Crna Gora pred samim vratima Evropske unije, rekli su učesnici panela u okviru Bledskog strateškog foruma.

Na prvom panelu učestvovali su premijeri zapadnobalkanske šestorke (Srbija, Crna Gora, BiH, Severna Makedonija, Kosovo, Albanija), Hrvatske i Bugarske.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da ne misli da je važno da države kandidati uđu u Evropsku uniju zajedno u isto vreme.

"Jedino ispravno je da se pojedinačno mere doprinosi i zasluge svake države. Nikakve bilateralne poteškoće ne smeju biti razlog za odlaganje nečije inegracije. Nastavite reforme, osigirajte političku sigurnost kod kuće i držite se entuzijazma umesto cinizma oko evrointegracija", poručio je on.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je tačno da postoji evroskpeticizam u Srbiji, ali da je on nastao zbog vremena koje je prošlo od kada je njena država dobila status kandidata, a još nije postala članica EU.

"Sve to izgleda kao proces bez kraja, dovodi u situaciju da je teško znati šta uraditi i ljudi se umaraju. Mislim da, ne samo Srbije, nego niko od nas nema bolju opciju ili plan B. Mi smo evropske zemlje, mi smo usred Evropske unije", rekla je ona.

Na pitanje domaćina panela šta Srbija čini kako bi postigla normalizaciju odnosa sa Kosovom, Brnabić je odgovorila da za nju to nisu dve različite države.

"Za mene to nisu dve različite države, za mene je to jedna država. Normalizacija između Beograda i Prištine koja je u interesu za sve je nešto što je visoko na listi naših prioriteta.

Bez formiranja Zajednice srpskih opština teško da može da bude nekih pomaka", rekla je ona.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je na isto pitanje odgovorio da nema više nasilnih protesta na severu Kosova, da je Priština smanjila broj policajaca u toj oblasti i da će se vrlo brzo organizovati izbori za gradonačelnike četiri opštine.

"Podrška ulasku Kosova u EU je 93 odsto, a u Srbiji 36 odsto. Kosovo je uvelo sakncije Rusiji, a Srbija i ne razmišlja o tome. I mi želimo da normalizujemo odnose i to bi bilo lako da nam je sused Češka. Normalizacija sa Srbijom može da se desi ako se sprovede ono što smo se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučućem usmeno dogovorili. Ali normalizacija znači i da druga strana zna razliku između stvarnosti i fantazije u čemu ja ne mogu nikome da pomognem", rekao je on.

Premijer Crne Gore Dritan Abrazović izjavio je na panelu da lideri EU ne znaju šta žele i da nije mudro čekati konflikt na Zapadnom Balakanu pa tek tada promeniti pristup proširenju.

"Mi znamo šta želimo: ulazak u EU. Mi nemamo radnike u našim državama, oni su svi otišli da rade u EU. Ali ako mi čekamo da uđemo u EU da bismo vratili radnike u naše države, onda nećemo nikada ni postati deo bloka", rekao je on.

Premijer Albanije Edi Rama je izjavio da novac koji EU šalje državama regiona Zapadni Balkan koje su deo bloka i koje su tek kandidati, "nije izbalansiran" i da ne sme postojati situacija u kojoj neko dobija sve ili ništa.

"Nadam se da će biti materijalizovani neki jasni koraci za države koje žele da postanu deo EU. Ti koraci koji treba da postoje na sredini puta koje države treba da pređu do ulaska, ne smeju biti samo vrednosti, već i u obliku finansijske podrške", rekao je on.

Na pitanje o tome da li sebe i dalje smatra "tragičnim optimistom" prema evroitegraciji, Rama je odgovorio da se oseća kao da "putuje autobusom", ali da je to ipak bolje od "ruskog aviona".

Predsedavajuća Saveta ministara BiH Borjana Krišto je rekla da EU mora biti mnogo jasnija i određenija o uslovima koje države treba da postignu da bi ušle u Uniju.

"I pored kompleksnosti uređenja BiH, nju karakteriše jedinstvo u političkom konsensusu o pitanju pristupanja EU. Veće ministara BiH je napravilo iskorak, uskladilo svoju legislativu i svoju spoljnu politiku sa politikom EU", rekla je ona.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski je preneo nezadovoljstvo građana njegove države zbog nedovoljno brze evro-integracije.

"Oni koji su se odselili da bi radili u zemljama EU, poručili su mi da uradim sve da bi mogli da rade u Severnoj Makedoniji, kod kuće, ali po evropskim standardima", rekao je on.

Izvor: Beta

Foto: Beta/STA/Daniel Novakovic