Tirana i egipatska Aleksandrija biće 2025. godine prve mediteranske prestonice kulture i dijaloga. Inicijativu za izbor dva grada na Sredozemlju, jednog na severu i jednog na jugu pokrenule su Unija za Mediteran u Fondacija Ana Lind, nazvana po pokojnoj švedskoj ministarki spoljnih poslova.

Cilj je da se predstavi kulturna raznolikost sredozemnog regiona i da se osnaži uzajamno razumevanje i dijalog njegovih stanovnika.

Slično evropskim prestonicama kulture, gradovi koji ponesu titulu će godinu dana biti domaćini različitih manifestacija i aktivnosti, uključujući konferencije, sportske i kulturne manifestacije.

Uz to, dve prestonice kulture i dijaloga će pojačati saradnju i zajedno organizovati događaje, saopštila je Unija za Mediteran koja okuplja 43 zemlje.

Kulminacija manifestacija će biti 28. novembra, na Dan Mediterana.

Ujedno, Unija je otvorila i konkurs za prestonicu 2026. godine. Zahtev mogu da podnesu lokalne vlasti u mediteranskim zemljama, bez obzira na veličinu grada i da li je na obali, ili u unutrašnjosti.

Iz regiona, pravo učešća imaju Crna Gora, Bosna i Hercegoviina, Hrvatska i Slovenija. Konkurs će biti otvoren do 7 jula.

Unija podseća da je Mediteran region sa bogatim i raznolikim nasleđem, koji krasi stogodišnja kulturna razmena. Region stapanja jezika, tradicija i običaja sa veoma snažnim osećajem iodentiteta.

Inicijativa za izbor Prestonice kulture i dijaloga Mediterana pokrenuta je na 7. regionalnom formumu u novembru 2022. godine, nakon prethodnog zalaganja ministara kulture regiona, i preporuke više od 200 mladih iz civilnog sektora zemalja regiona na sastanku u Marseju, u februaru 2022.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Unija za Mediteran