Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok rekla je 29. aprila da EU, barem od početka ruske agresije na Ukrajinu, zna da je njeno proširenje geopolitička neophodnost i da su političke i geografske "sive zone" na Balkanu ili na istoku Unije veoma opasne.

U autorskom tekstu za nekoliko evropskih medija povodom 20. godišnjice velikog proširenja, kada je u Uniju ušlo deset zemalja, Berbok je istakla da EU ne može sebi da priušti takve sive zone jer su za (predsednika Rusije Vladimira) Putina one poziv na mešanje i destabilizaciju.

Berbok je navela da danas, kao i pre 20 godina, milioni Evropljana vide priliku i obećanje da postanu građani Unije koja ne može sebi da dozvoli da još jednom celu generaciju natera da sedi u čekaonici za EU, kao u zemljama Zapadnog Balkana.

"Ne smemo propustiti priliku da našu Uniju učinimo većom i snažnijom i, samim tim, bezbednijom. Naša unija mira i slobode otvorena je za nove članice", istakla je nemačka ministarka.

Berbok je napisala i da, kako bi prijem novih članica bio uspešan, mora da se osigura da EU ostane sposobna da preduzima mere i da će se o tome još mnogo razgovarati. Kako je dodala, od velike pomoći u tim debatama biće im iskustvo iz proširenja 2004.

Berbok je istakla da Unija mora da se reformiše i rekla da, po njenom mišljenju, to uključuje smanjenje prostora za veto u Savetu.

"Moramo da ostanemo sposobni da delujemo i u budućoj Uniji sa potencijalno 35 članica. To uključuje češće odlučivanje velikom većinom umesto postizanja jednoglasnosti. Čak i ako to znači da Nemačka, kao i svaka druga članica, može da bude nadglasana", navela je Berbok.

Istakla je da Unija mora odlučno da se bavi proširenjem i reformama.

"Pokazivanje hrabre odgovornosti danas znači da našu EU moramo osposobiti da prihvati nove članice već u ovoj deceniji", zaključila je Berbok.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP