U Severnoj Makedoniji 8. maja će biti održani parlamentarni i drugi krug predsedničkih izbora.

Izborna tišina koja je počela u ponoć trajaće do zatvaranja glasačkih mesta u 19.00, a u Državnoj izbornoj komisiji (DIK) Severne Makdonije očekuju da bi rezultati izbora mogli biti poznati do ponoći.

U drugom krugu će se za mesto šefa države boriti kandidati opoziocione VMRO DPMNE Gordana Siljanovska Davkova i vladajućeg SDSM, predsednik Severne Makedonje, Stevo Pendarovski.

Gordana Siljanovska Davkova je u prvom krugu, održanom u sredu 24. aprila, osvojila 363.085 ili 40,09 odsto glasova, a Stevo Pendarovski 180.499 ili 19,93 odsto glasova.

Oba kandidata, Gordana Sljanovska Davkova i Stevo Pendarovski su 6. maja, u završnom duelu, pozvali građane da izađu i iskoriste svoje pravo glasa po sopstvenom uverenju.

Dve albanske koalicije, čiji kandidati nisu prošli u drugi krug, demantovale su da će bojkotovati predsedničke izbore i pozvali su svoje pristalice da glasaju po sopstvenom nahođenju.

Pendarovskom predsednički mandate ističe u nedelju, 12. maja.

Da bi Severna Makedonija dobila predsednika izlaznost mora biti najmanje 40 odsto ukupnog broja upisanih birača.

Ako bude izabran predsednik, njegova inauguracija bi trebalo da bude održana 12. maja, a u slučaju da ne bude izabran, ceo postupak se ponavlja.

Na parlamentarnim izborima će učestvovati 17 izbornih lista, a pet koalicija i tri partije su predali liste u svih šest izbornih jedinica.

Kandidate u svim izbornim jedinicama imaju koalicija SDSM "Za evropsku budućnost", VMRO DPMNE "Tvoja Makedonija", najveće albanske partije DUI "Evropski front", albanske opozicije "Vredi" i partije Grom "Hrabro za Makedoniju", kao i partije "Levica", "Znam - Za našu Makedoniju" i "Rodina Makedonija".

Ankete predviđaju da će najveći broj mandata u parlamenetu sa 120 mesta osvojiti koalicija konzervativne makedonske partije VMRO DPMNE.

Lider VMRO DPMNE Hristijan Mickoski je u kampanji izjavljivao je da je koalicija oko njegove partija na ovim izborima blizu većine u parlamentu i da ga ne bi iznenadilo da ima 61 poslanika.

Mickoski se u ponedeljak, 6. maja, sreo sa predsedničkim kadidatom i jednim od lidera albanske opzicije Arbenom Taravarijem. Na sastanku u sedištu kolicije "Vredi" su, prema medijima, "razgovarali o principima za moguću buduću koaliciju i zajedničku saradnju".

Lider SDSM i donedavni premijer Severne Makdonije Dimitar Kovačevski izjavio je, na završnom mitingu, da je njegova partija za napravljene greške dobila kaznu, ali da je naučila lekciju i da se to neće više dešavati ako dobije poverenje građana.

"To je moje obećanje. U sredu će se svako od nas naći na raskrsnici gde ćemo morati da odlučimo da li ćemo izabrati bolju budućnost, viši standard i evropske vrednosti za našu Makedoniju ili ćemo podržati izolaciju, povratak režima i zbogom progresivnoj, evropskoj perspektivi zemlje", rekao je Kovačevski.

Prema podacima DIK, glasa se na 3.480 biračkih mesta, koja se otvaraju u 7.00, glasači će moći da biračko mesto posete samo jednom, a identifikuju se otiskom kažiprsta na uređaju za otiske prstiju.

Za predsedničke izbore upisano je 1.814.317, a za parlamentarne ukupno 1.815.350 birača.

Za parlamnetarne i drugi krug predsedničkih izbora 8. maja akreditovano je ukupno 1.999 posmatrača, prevodilaca i stranih novinara.

Najviše je makedonskih posmatrača - 1.078, stranih ima 770, za čije potrebe je angažovano 85 prevodilaca.

Prema podacima Državne izborne komisije, za izveštavanje o izborima akreditovano je 66 stranih novinara.

Predsednik Sobranja Severne Makedonije Jovan Mitreski raspisao je polovinom februara sedme predsedničke i 11. parlamentarne izbore.

Datumi tih redovnih predsedničkih i parlamentarnih izbora dogovoreni su 4. decembra prošle godine na sastanku lidera parlamentarnih stranaka.

Izvor: Darko Savanović, dopisnik agencije Beta

Foto: Beta/AP