Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel sastao se s liderima zemalja Zapadnog Balkana u Njujorku i tom prilikom rekao da je njihovo članstvo u EU "na dohvat ruke", pod uslovom da se sprovode reforme i da se razvijaju dobrosusedski odnosi kroz dijalog i kompromis.

Na neformalnom sastanku na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 25. septembra učestvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama, predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, predsednica Kosova Vjosa Osmani-Sadriu, predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska-Davkova i potpredsednik Vlade za spoljne i evropske poslove Crne Gore Filip Ivanović.

"Borel je rekao da je Zapadni Balkan sastavni deo evropske budućnosti. Naglasio je važnost i snagu veza EU i Zapadnog Balkana i ponovio da je članstvo u EU na dohvat ruke, pod uslovom da ključne reforme sprovode s obnovljenim fokusom", saopštila je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

Na sastanku je ukazano da je potrebno rešiti bilateralne sporove i da lideri moraju da preduzmu "hrabre, strateške odluke" da bi napredovali na putu evropskih integracija.

"Visoki predstavnik Borel je istakao važnost dobrosusedskih odnosa koji se postižu kroz dijalog i kompromis kao suštinskih koraka ka integraciji u EU", navodi se u saopštenju.

Borel je sa zapadnobalkanskim liderima razgovarao o važnosti jačanja otpornosti i potrebi za strateškim usklađivanjem s EU u cilju očuvanja regionalne stabilnosti i ponovio da proširenje ostaje najviši prioritet EU.

EEAS je saopštio da su u fokusu razgovora bili geopolitički izazovi, posebno "štetni uticaj ruske agresije protiv Ukrajine i napori Kine da proširi svoj ekonomski uticaj".

"Godišnji skup pokazuje posvećenost EU našim partnerima na Zapadnom Balkanu – našim budućim članicama. To je prilika za razmenu mišljenja o pitanjima od zajedničkog interesa, pored proširenja, o pitanjima globalne bezbednosti i stabilnosti", navodi se u saopštenju .

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: X@JosepBorrellF