Poljska vlada upozorila je da će odgovoriti Evropskoj uniji svim raspoloživim sredstvima, pa i blokirati njene odluke, ako Poljska ne dobije svoj deo novca iz evropskog fonda za oporavak od pandemije. Istovremeno, premijer Mateuš Moravjecki optužio je EU za "imperijalistički" odnos prema manjim članicama.

"Politička praksa je pokazala da su stavovi Nemačke i Francuske važniji nego stavovi svih ostalih", napisao je Moravjecki u autorskom tekstu za nemački dnevnik Velt od 10. avgusta. On je zatražio sveobuhvatnu reformu unije "koja treba  ponovo da uspostavi primat opšteg dobra i jednakosti".

"Zemlje članice, a ne evropske institucije su te koje treba da odlučuju o kursu i o prioritetima delovanja EU", ocenio je poljski premijer. On je napisao da temelj saradnje mora uvek da bude traženje konsenzusa "a ne prvenstvo jačeg" i da je "proces jače evropske integracije kao takav pogrešan".

Tenzije između Poljske i Brisela pojačale su se nakon što su lideri poljske vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) optužili Evropsku komisiju da nije ispunila svoje obaveze prema Varšavi.

Komisija je u junu odobrila Poljskoj više od 35 milijardi evra u kreditima i bespovratnim sredstvima, ali je novac ostao blokiran zbog spora oko poljske reforme pravosuđa, za koju Komisija tvrdi da narušava demokratske standarde i nezavisnost sudstva.  

Jedan portparol Evropske komisije izjavio je 9. avgusta da Poljska još uvek nije učinila dovoljno da osigura princip nezavisnosti pravosuđa. EU je posebno zabrinuta zbog vladine reorganizacije sudskog sistema i sistema disciplinskog kažnjavanja sudija.

Poljska je u maju usvojila zakon kojim je kontroverzna disiplinska komora zamenjena novim telom, ali je predsednica EK Ursula fon der Lajen rekla da ni taj novi zakon ne daje sudijama mogućnost da dovode u pitanje imenovanja i status drugih sudija, a da se ne suoče sa kaznom.

Portparol PiS Radoslav Fogjel izjavio je da će se Poljska odlučno izboriti za prava koja joj pripadaju i paziti da se EK ne meša  oblasti za koje prema osnivačkim ugovorima EU nije nadležna.  "Organizacija pravosuđa od A do Z spada u nadležnost država članica", rekao je Fogjel.

I lider vladajuće stranke PiS Jaroslav Kačinjski rekao je ove nedelje da je nepravedno da Evropska komisija blokira novac u vreme dok traje rat u Ukrajini.

Poljska je prihvatila više ukrajinskih izbeglica od bilo koje zemlje.

"Kriza je, rat je. To su uslovi koji u potpunosti opravdavaju preduzimanje vanrednih mera. Pošto u ovoj oblasti Evropska komisija ne ispunjava svoje obaveze prema Poljskoj, nemamo razloga da ispunjavamo svoje obaveze prema Evropskoj uniji", rekao je Kačinjski.

On je takođe optužio Evropsku komisiju da pokušava da slomi Poljsku i da je natera da se potčini Nemačkoj.

Generalni sekretar PiS Kžištof Sobolevski izjavio je 9. avgusta da, ako sredstva za oporavak od pandemije ostanu blokirana, Poljska neće imati drugog izbora nego da "izvuče sve topove iz svog arsenala i odgovori baražnom vam".

Partija PiS nije precizirala šta bi mogla da uradi, ali je član kabineta iz koalicione desničarske partije Ujedinjena Poljska Mihail Vojčik, nagovestio da bi Varšava mogla da uloži veto na odluke EU za koje je potreban konsenzus.

"Pošto imamo posla sa ljudima koji ne poštuju odredbe ugovora, mislim da moramo da igramo grubo", rekao je Vojčik za privatnu televiziju Polsat.

Odbijanje vlasti u Varšavi da ispuni zahteve Brisela koji se odnose na vladavinu prava izazvalo je čak i optužbe opozicionih političara da bi PiS mogao da pokuša da izvede Poljsku iz EU, što vlada odlučno negira.

Izvor: Beta, dpa, AP, Rojters

Foto: EU